Urmărește emisiunea live


Majorarea salariului minim. Decizia va fi luată până la sfârșitul lunii

Ionel Danca
Ionel Danca

O decizie privind majorarea salariului minim brut garantat pe țară va fi luată de Guvernul Orban până la sfârșitul lunii noiembrie, a anunțat luni Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al executivului.

"Decizia va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor și sindicatelor, iar obiectivul Guvernului este ca acest proiect de hotărâre să fie înaintat în dezbatere Guvernului pentru a fi finalizat și adoptat până la sfârșitul lunii noiembrie", a spus Dancă, scrie Mediafax.

Premierul a avut luni o întâlnire de lucru cu ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu și ministrul Muncii Violeta Alexandru pe tema salariului minim garantat. În cadrul întâlnirii a fost analizată propunerea fostului guvern și au fost evaluate consecințele majorării salariului minim pentru anumite domenii economice care angajează preponderEnt muncitori la acest prag al salarizării. Totodată, Dancă a mai spus că se vor mai face analize la nivelul modului în care majorarea trebuie aplicată pentru a nu afecta profitabilitatea companiilor sau lovi în companiile private care nu pot susține costurile suplimentare cu forța de muncă.

"Principalele direcții pentru stabilirea salariului minim pentru 2020 vor avea în vedere o serie de indicatori obiectivi legați de activitatea economică, care pe de o parte să răspundă nevoii de a crește salariul minim și puterea de cumpărare, iar pe de altă parte să nu majoreze costurile din mediul privat", potrivit lui Dancă.

Se va ține cont de creșterea economică

În această analiză se va ține cont de creșterea economică pentru anul în curs, de nivelul inflației, de indicele productivității muncii și de asemenea de o analiză calitativă asupra impactului în sectoarele economice unde există forță de muncă angajată la salariul minim, potrivit oficialului guvernamental.

PSD a avansat propunerea ca salariul minim brut să fie majorat cu 182 lei, la 2.262 de lei pentru angajaţii cu calificări scăzute şi medii şi cu 270 lei la 2.620 de lei pentru cei cu studii superioare de la 1 ianuarie 2020.

La 15 octombrie 2019 erau încheiate în economie 1.382.577 contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim brut de 2080 lei şi 313.823 contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim de 3000 lei, circa 26,2% din totalul de 6.468.163 contracte de muncă.

Premierul a anunțat miercuri, 6 noiembrie, că Guvernul va crește cu siguranță salariul minim brut pe țară de la 1 ianurie 2020 însă va lansa și o analiză pentru determinarea unei proceduri de stabilire a creșterii salariului minim pe viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel