Majorare alocații. Firea: Justificare perfidă și profund incorectă. Nu copiii sunt de vină

Sursa foto: Facebook Gabriela Firea
Sursa foto: Facebook Gabriela Firea

Gabriela Firea a criticat Guvernul Cîțu pentru modul în care gestionează situația alocațiilor.

"Justificarea pentru nerespectarea promisiunii de majorare a alocațiilor este perfidă și profund incorectă! Nu copiii sunt de vină pentru creșterea deficitului, ci proasta gestionare a economiei de către Guvernul Cîțu. Numai dobânda suplimentară plătită la împrumuturile hazardate ale lui Cîțu este de 7 ori mai mare decât era nevoie pentru majorarea alocațiilor de la 1 iulie.

Rolul unui guvern nu e să se plângă de faptul că nu sunt bani. În guvernarea PSD, s-au dublat alocațiile și au crescut veniturile, iar deficitul a fost sub 3%. Din momentul în care a fost numit ministru al Finanțelor și până în prezent, când exercită funcția de premier, Cîțu a îndatorat țara cu 31 de miliarde de euro. Doar pentru aceste împrumuturi, România trebuie să plătească în fiecare an băncilor dobânzi de peste 1 miliard de euro, adică 5 miliarde de lei.

Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor cu 20 de puncte de la 1 iulie, cum promiseseră Cîțu și Orban înainte de alegeri, era de 700 de milioane euro până la finalul anului. Adică de 7 ori mai puțin decât dobânzile plătite la împrumuturile făcute de Cîțu. Dacă alocațiile ar fi crescut de la 1 ianuarie 2021 la valoarea dublată stabilită de PSD încă de anul trecut, atunci efortul bugetar ar fi fost de 2 miliarde de lei, deci mai puțin de jumătate din dobânzile pe care România le plătește la împrumuturile lui Cîțu!", a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Vezi și: Ministerul Finanțelor s-a împrumutat, din nou, de la bănci. 600 de milioane de lei la o dobândă anuală de 3%

"Alocațiile vor creşte mai mult"

"Vom veni cu o formulă pentru alocaţii, care să fie transparentă. Anul acesta este un alt context, vorbim de o reducere a deficitului bugetar, e un efort bugetar la care trebuie să participăm toţi. A fost o creştere anul trecut, când în multe ţări nu existau creşteri. Vom avea această majorare la începutul anului viitor", a declarat Florin Cîţu, în urmă cu două zile.

Acesta a spus că alocaţiile vor fi crescute în continuare, dacă situaţia economică o va permite. 

"Când legi un obiectiv ca acesta de performanţa economică, bineînţeles că vor creşte mai mult. Ăsta este scopul nostru, să legăm creşterea de performanţa economică, nu de decizia politică, cum a fost până acum", a explicat premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel