Maior dezvăluie care a fost cea mai dramatică discuție pentru intrarea în NATO

Directorul SRI, George Maior, a dezvăluit care a fost "cea mai dramatică discuţie" pe care a purtat-o în timpul negocierilor pentru intrarea în NATO, în calitatea de şef al Departamentului de Integrare Euroatlantică din MApN.

George Maior a declarat că discuţia oficială pe care o avea programată la sediul NATO, în data de 11 septembrie 2001, nu a mai avut loc din cauza evenimentului din SUA, dar a ieşit cu câţiva dintre oficialii NATO în oraş, "la o discuţie, care deja schimba parametrii şi paradigma de abordare a modului în care vedeam integrarea României în Alianţă".

Într-un interviu acordat pentru Mediafax, directorul SRI a fost întrebat: "Puteţi relata un aspect inedit din perioada 2000-2004, legat de negocierile de aderare la NATO, ceva ce nu se putea spune atunci, dar care acum, la zece ani de la intrare, poate fi interesant?"

"Da. Cea mai dramatică discuţie am avut-o - şi acest lucru a fost întâmplător, era programtă negociere importantă la sediul Alianţei - chiar în data de 11 septembrie 2001. Eram în sediul NATO, ne pregăteam pentru discuţii complexe când s-a petrecut evenimentul cunoscut din SUA. Sediul NATO a fost atunci evacuat, negocierile, normal, nu s-au mai desfăşurat în acea zi şi am ieşit împreună cu câţiva dintre oficialii NATO în oraş, la o discuţie, care deja schimba parametrii şi paradigma de abordare a modului în care vedeam integrarea României în Alianţă. Deja vorbeam de transformarea Alianţei pentru a răspunde acestor noi riscuri, în primul rând terorismul. Şi era interesant să văd cum ei însişi îşi chiar notau anumite aspecte pe care eu le subliniam în legătură cu necesitatea adaptării NATO la o lume complet schimbată atunci.

A fost un moment chiar deosebit şi, într-adevăr, timpul a confirmat, NATO şi-a reconceptualizat arhitectura după 11 septembrie, conceptul strategic, multe dintre strategiile care erau în vigoare atunci. Am avut sentimentul, după acea discuţie, că vom fi admişi în NATO tocmai prin capacitatea noastră de a ne adapta noi înşine la acest tip de ameninţări şi de a ne aduce o contribuţie semnificativă la transformarea Alianţei", a răspuns George Maior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel