Maia Sandu, prima vizită în România după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE / video

Maia Sandu, prima vizită în România după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE. Întălniri cu Iohannis, Ciucă, Ciolacu și Gorghiu - Foto Facebook Maia Sandu
Maia Sandu, prima vizită în România după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE. Întălniri cu Iohannis, Ciucă, Ciolacu și Gorghiu - Foto Facebook Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, care o va primi, vineri, la Palatul Cotroceni. 

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

Primei întrevedere bilaterală directă a celor doi președinți, după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 - 24 iunie

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, această vizită va oferi prilejul primei întrevederi bilaterale directe a celor doi şefi de stat după decizia istorică adoptată la Consiliul European din 23 - 24 iunie prin care a fost acordat Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii, preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul ferm al ţării noastre pentru avansarea procesului de reforme din Republica Moldova, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, precizează sursa citată.

Pe lângă tema susţinerii parcursului european al Chişinăului, vor fi discutate evoluţiile regionale în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi modalităţile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova.

'Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia asistenţa multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situaţiilor de criză cu care aceasta se confruntă, şi vor fi discutate modalităţi concrete de prioritizare şi diversificare a acestei asistenţe.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova

Totodată, va fi punctată importanţa Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument lansat de România, Germania şi Franţa, cu relevanţă solidă atât sub aspect politic, cât şi pe dimensiunea de dezvoltare, menit să menţină Republica Moldova în atenţia prioritară a donatorilor şi să mobilizeze sprijin pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce priveşte reformelor necesare integrării europene', menţionează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi teme de interes central aflate pe agenda bilaterală, precum securitatea energetică a Republicii Moldova şi cooperarea sectorială în domenii cheie.

Vizita oficială are loc pe fondul intensificării substanţiale a dialogului şi cooperării bilaterale atât la cel mai înalt nivel, cât şi în plan guvernamental şi parlamentar, în spiritul comunităţii de limbă, cultură şi istorie împărtăşite de cele două ţări, precum şi al Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

După primirea la Palatul Cotroceni, preşedintele Republicii Moldova va avea o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar apoi se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Republica Moldova, ţară candidat la aderarea în UE. MS Margareta: Momentul potrivit pentru face din Rep. Moldova parte a familiei europene

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a transmis un mesaj important după ce Republica Moldova a primit statut de ţară candidat la Uniunea Europeană. Sprijinirea Republicii Moldova în idealul ei de a adera la Uniunea Europeană este o datorie istorică şi morală pentru Coroana Română, susţine Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.

"Regele Ferdinand şi Regina Maria, străbunicii mei, pot fi consideraţi în ţara-soră "părinţi" ai istoriei ei moderne, iar Regele Mihai, tatăl meu, este respectat şi admirat, în egală măsură de naţiune şi de autorităţile politice. Coroana Română este, totodată, un instrument de sprijin şi un depozitar de valori europene. În ultimele două decenii, Familia Regală a dezvoltat în Republica Moldova proiecte în educaţie, economie, învăţământ militar, cultură şi societate civică şi ştim cât de vibrante sunt, în această ţară, atât generaţia tânără, cât şi elita intelectuală. De fapt, o parte importantă a lor munceşte şi trăieşte în prezent în ţările UE, unde şi-a câştigat respectul şi încrederea comunităţilor de adopţie", a afirmat MS Margareta, potrivit unui comunicat de presă.

Custodele Coaroanei şi-a exprimat "profunda încredere şi convingere că acum este momentul potrivit pentru a face din Republica Moldova o parte a familiei noastre europene de naţiuni demne şi sigure". Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel