Mai mulți bani pentru pensionari, de la 1 septembrie. Noua formulă de calcul a pensiilor: Va fi cea care va da procentul

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a vorbit despre noua Lege a pensiilor.

”Indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”, potrivit noii legi a pensiilor.

Majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației. Vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit. 

Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate. Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024.

"Va fi o rată a creșterii mai mare"

”În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm. La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a spus Marius Budăi, la Antena 3. 

”Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația -  pentru a putea apăra puterea de cumpărare și a doua - cu cât economia noastră va merge mai bine, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o rată a creșterii mai mare”, a mai spus fostul ministrul al Muncii.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește următoarele bonusuri în puncte:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani

c) 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel