Mai multe medicamente, mai puține bacterii bune în intestin

medicamente
medicamente

Utilizarea în exces a unor medicamente se poate solda cu reducerea numărului de bacterii bune din intestin și multiplicarea celor patogene. Astfel apare dezechilibrul microbiomului intestinal sau disbioza intestinală. 

În zilele noastre, disbioza intestinală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în rândul populației, iar administrarea incorectă a unor medicamente - în special antibiotice - reprezintă o cauză importantă a acesteia. 

Dezechilibrul microbiomului intestinal se află la originea multor boli încă neînțelese și incurabile, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, unele boli autoimune. Tot la nivelul florei intestinale dezechilibrate poate fi găsită și explicația de ce unele persoane nu reușesc să scape de obezitate în ciuda nenumăratelor cure de slăbire pe care le țin.

Cauze ale disbiozei intestinale

Dr. Robynne Chutkan, renumit gastroenterolog american, autoarea unor cărți de succes despre nutriție și gastroenterologie, unele apărute și în România, precizează următoarele cauze ale disbiozei intestinale: 

- antibiotice

- inhibitori de pompă de protoni/medicamente antiacide

- antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

- pilule anticoncepționale/terapie hormonală

- steroizi

- chimioterapie

- îndulcitori artificiali

- prea mult zahăr și prea multe grăsimi în dietă

- insuficiente fibre în alimentație

- alcool

- stres

- infecții

„Multe medicamente, atât cele cumpărate la liber, cât și cele pe bază de rețetă, pot face ravagii asupra microbiomului intestinal, omorând cantități de bacterii care nu mai pot fi înlocuite, modificând pH-ul intestinal într-un fel în care este favorizată creșterea speciilor greșite sau afectând mucoasa intestinală și permițând accesul bacteriilor în zone în care nu ar trebui să se afle în mod normal”, arată dr. Chutkan în cartea „Trăiește murdar, hrănește-te curat! Microbiomul: soluția vindecării din interior”. 

Soluția ar fi să evităm automedicația, iar medicii să fie bine informați cu privire la interacțiunile complexe dintre medicamente, microbiom intestinal și sănătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel