MAE rus: Băsescu despre Transnistria, imixtiune în problemele Rusiei

lavrov dece
lavrov dece

Ministerul de Externe al Rusiei, condus de Serghei Lavrov, îl acuză pe Traian Băsescu de faptul că a lansat atacuri incorecte și lipsite de temei prin afirmațiile sale despre Transnistria.

Potrivit agențiilor de presă din Rusia, ITAR-TASS și RIA Novosti, MAE rus este surprins de opiniile exprimate de Traian Băsescu în interviul acordat postului de radio România Liberă, cu privire la diferendul transnistrean și relațiile Rusiei cu Republica Moldova.

”Traian Băsescu a pus sub semnul întrebării îndeosebi sinceritatea reprezentanţilor oficiali ruşi, care pledează în favoarea unei soluţii durabile şi viabile la conflictul transnistrean”, a declarat Maria Zaharova, directorul adjunct al Departamentului Informație și Presă din cadrul MAE rus, într-un interviu.

”Considerăm astfel de atacuri incorecte şi lipsite de temei. Poziţia Rusiei este consecventă şi binecunoscută. Noi vom continua cu bună-credinţă, imparţial şi transparent să ne îndeplinim misiunea de mediator în procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol şi de garant al viitoarelor acorduri pe care ar urma să le încheie părţile pentru rezolvarea conflictului”, a continuat oficialul.

MAE rus: Țara noastră respectă suveranitatea Republicii Moldova

”Rusia pledează pentru elaborarea unui statut special, fiabil, garantat pentru Transnistria în componenţa Republicii Moldova, cu respectarea integrităţii ei teritoriale şi a suveranităţii de stat”, a subliniat Zaharova. Diplomatul a subliniat că ”principiul neamestecului în afacerile interne rămâne o piatra de temelie în relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova”.

Moscova se bazează ferm ”pe evoluţia proceselor politice din Republica Moldova, în continuare fără presiuni din afară, în baza principiilor democratice, armoniei interetnice şi a unei politici externe echilibrate”, a mai spus ea, citată de Agerpres.

Declarațiile lui Băsescu, notă discordantă cu vizita lui Titus Corlățean la Moscova

Ministrul de Externe Titus Corlățean a avut recent o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, încheiată, potrivit spuselor ambelor părți, cu rezultate foarte bune. Cei doi șefi de diplomație au convenit să fie valorificate mai intesn posibilitățile pe care le oferă tratatul ”Privind relaţiile de prietenie şi cooperare între Federaţia Rusă şi România”, semnat acum 10 ani.

”Din păcate, în tot acest timp, documentul a rămas în rezerva de cooperare ruso-română, dar acum au început să se dezvolte premisele pentru depăşirea stagnării în relaţiile bilaterale”, a mai spus Maria Zarahova, concluzionând că Moscova porneşte de la ideea că ”şi conducerea României aspiră la realizarea acestor posibilităţi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel