MAE răspunde după declaraţiile lui Reding

corlatean
corlatean

Ministerul  Afacerilor Externe îi răspunde vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, după declaraţiile acesteia din Le Monde. MAE consideră că astfel de declaraţii ar putea conduce la un comportament discriminatoriu faţă de România. Reding declarase că se ia în considerare întârzierea aderării României la Schengen din cauza "puciului parlamentar" reprezentat de suspendarea lui Băsescu.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de declaraţiile doamnei Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene, cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen".

Ministerul de Externe precizează că aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a ţării noastre la UE.

"Ca urmare, dată fiind încheierea cu succes a procesului de evaluare tehnică, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne este forul care adoptă decizia politică de aderare a României la spaţiul Schengen", mai precizează Ministerul român al Afacerilor Externe.

MAE susţine că "declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene este cu atât mai surprinzătoare cu cât Comisia Europeană este gardianul respectării şi implementării nediscreţionare şi nediscriminatorii ale Tratatelor UE şi ea este chemată să asigure acest lucru".

"De asemenea, tocmai având în vedere atribuţiile Comisiei Europene, este şi mai surprinzătoare invocarea conexiunii între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la spaţiul Schengen. Astfel de abordări din partea unui înalt oficial european creează premisele unui tratament discriminatoriu faţă de un Stat Membru care şi-a îndeplinit toate obligaţiile, conform legislaţiei europene. Cum a precizat şi Comisia Europeană în nenumărate rânduri Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces separat, iar autorităţile române sunt pe deplin angajate în respectarea recomandărilor acesteia", arată Ministerul român al Afacerilor Externe.

“Comisia Europeană urmăreşte în continuare foarte atent situaţia politică din România, după "un fel de puci parlamentar", a afirmat vicepreşedintele CE, Viviane Reding.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel