Macovei: Prin reducerile salariale, statul român nu a încălcat drepturile omului

Monica Macovei
Monica Macovei

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a postat pe blog o decizie CEDO prin care se resping reclamaţiile a doi români privind reducerile salariale cu 25%, constatându-se că nu au fost încălcate drepturi ale omului.

Macovei precizează că CEDO a declarat inadmisibile, pe 6 decembrie, cererile făcute de doi reclamanţi români care s-au adresat Curţii împotriva tăierilor salariale ale bugetarilor cu 25%. Potrivit fostului ministru, reclamanţii au invocat articolul 1, referitor la protectia proprietăţii, din Protocolul Aditional nr. 1 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

"Prin aceasta decizie, CEDO a confirmat hotărârea Curţii de Apel din Timişoara (care a respins acţiunile reclamanţilor) şi a constatat că, prin reducerile salariale, statul român nu a încălcat drepturile omului şi că nu există vreun drept statuat de Convenţie de a primi o anumită sumă de bani ca salariu", scrie Macovei.

Potrivit acesteia, decizia CEDO arată clar că nu există un principiu al "drepturilor câştigate".

"Nu există un astfel de principiu (în niciun caz în domeniul drepturilor salariale). Şi nu a existat vreodată. Expresia drepturi câştigate a fost lansată acum câţiva ani de foştii membri ai CSM, atunci când, în magistratură, a început furia acordării de sporuri, unii altora, prin hotărâri judecătoreşti. Ne amintim că USL, prin reprezentanţi ca Năstase sau Athanasiu, afirma în 2010 că aceste reduceri încalcă drepturile omului şi ameninţă cu sesizarea CEDO. Prin neştiinţă sau minciună, aceşti politicieni au creat, în mod iresponsabil, speranţe false românilor şi i-au provocat într-un context sensibil care presupune măsuri dureroase, însă necesare. Felicitări majorităţii judecătorilor români care, prin deciziile luate, au arătat că ştiu şi înţeleg prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, că respectă separaţia puterilor şi faptul că doar Guvernul stabileşte politica bugetară şi salarială", scrie Macovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel