Luptă împotriva corupției. România oferă asistență unui stat

Proteste
Proteste

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit marţi cu omologul său egiptean, Sameh Hassan Shoukry. Meleșcanu a precizat că România poate oferi sprijin, asistenţă tehnică şi expertiză Egiptului în diverse domenii care vizează procesele electorale sau lupta împotriva corupţiei.

"Am făcut cunoscută intenţia României de a oferi sprijin, asistenţă tehnică şi transfer de expertiză în diverse domenii care vizează procesele electorale, lupta împotriva corupţiei, formarea magistraţilor şi consolidarea capacităţii instituţionale. România sprijină ferm angajamentul Egiptului de a instala o democraţie solidă, care să devină un model de referinţă pentru multe dintre ţările arabe aflate în procesul de tranziţie", a spus Meleşcanu, după întâlnirea cu omologul său egiptean. 

El a criticat atentatele în care şi-au pierdut viaţa mai mulţi cetăţeni egipteni. 

"România se opune vehement tuturor formelor de terorism sau comportamentelor şi acţiunilor fundamentaliste, indiferent de justificarea lor ideologică, religioasă, politică, rasială, etnică sau de orice altă natură", a afirmat ministrul de Externe. 

Meleşcanu a menţionat că discuţiile cu omologul său egiptean au vizat şi schimburile comerciale, context în care a arătat că Egiptul este principalul partener comercial al României în regiunea Orientului Mijlociu şi al Africii de Sud. El a precizat că nivelul schimburilor comerciale sunt, însă, sub nivelul potenţialului celor două ţări, şi a susţinut că încurajează oamenii de afaceri să coopereze în domenii precum energie, industrie petrolieră, IT şi agricultură, scrie Agerpres.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi priorităţile în cadrul ONU şi teme regionale, precum combaterea migraţiei, problemele din Libia şi Siria, lupta contra terorismului. 

"L-am asigurat pe ministrul egiptean de sprijinul nostru în dezvoltarea parteneriatului UE - Egipt, care să ţină cont de nevoile specifice ale Egiptului în materie de dezvoltare, securitate şi stabilitate politică", a adăugat Meleşcanu. 

Potrivit acestuia, vizita lui Sameh Hassan Shoukry este prima la Bucureşti a unui şef al diplomaţiei egiptene în ultimii şapte ani. 

La rândul său, ministrul de Externe egiptean a apreciat că relaţiile bilaterale cu România sunt excelente. 

"În perioada următoare, se va consemna o activitate remarcabilă a tuturor relaţiilor, fie la nivel prezidenţial între liderii celor două ţări, fie prin activităţile înalţilor oficiali privind Egiptul şi România", a spus oficialul egiptean. 

Cei doi miniştri au semnat un memorandum de înţelegere între Guvernele României şi Egiptului privind scutirea de la obligativitatea vizei pentru deţinătorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu şi un memorandum între cele două ministere de Externe, care prevede organizarea de consultări periodice şi realizarea unui schimb continuu de expertiză pe diferite domenii. 

De asemenea, la nivel de miniştri de resort, a fost semnat un protocol privind turismul între cele două state. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel