Ludovic Orban: Vom introduce forme de ajutor de stat pentru HoReCa

Protestul  angajaților din industria HORECA  la Timișoara
Protestul angajaților din industria HORECA la Timișoara

Ludovic Orban a anunţat, duminică seară, că Executivul va introduce forme de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa şi pentru zona culturală privată.

"Zona HoReCa, într-adevăr, a fost foarte afectată. Dar şi pentru zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat, care am văzut că este deja folosită în două ţări europene.

Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani- 20% din pierderea pe cifra de afaceri', a declarat premierul. Orban a explicat că acest ajutor se va face 'mai degrabă prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care are şi turismul", a declarat Ludovic Orban, conform Agerpres

Schema de ajutor, COMPLICATĂ. Totul depinde de Comisia Europeană

.

"Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată anterior de Comisia Europeană, pentru că, altfel, dacă le dai banii companiilor şi schema nu e aprobată de Comisia Europeană, companiile după aceea trebuie să dea banii înapoi', a explicat premierul. El a anunţat că şi pentru zona culturală privată Executivul pregăteşte o schemă de ajutor de stat, care însă este 'foarte complicat de generat.

Ne uităm ce au folosit şi celelalte ţări şi pe zona culturală privată. (...) E foarte complicat de generat schema asta, pentru că e o varietate foarte mare de forme de organizare. Unele sunt organizaţii neguvernamentale, altele sunt companii, alţii lucrează pe cont propriu, mulţi nici măcar pe persoană fizică autorizată.

Deci e complicat de găsit o formă care să poată să găsească un sprijin, o compensare a pierderilor pe care le-au suferit în perioada asta din cauza restricţiilor care au fost stabilite de autorităţi. Dar acordăm o mare importanţă, pentru că viaţa culturală a fost afectată şi foarte mulţi dintre freelanceri sau dintre cei care sunt creatori, care sunt validaţi de piaţă, n-au mai putut, practic, să aibă veniturile pe care le aveau. Şi atunci trebuie să găsim o formă de sprijin", a mai spus Ludovic Orban. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel