Ludovic Orban, precizări despre moţiunea de cenzură. Declaraţii complete

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban şi Raluca Turcan au făcut, miercuri, declaraţii de presă pe tema moţiunii de cenzură şi a altor subiecte la zi de pe scena politică. 

Ludovic Orban: "Obiectivul politic principal al Partidului Naţional Liberal în această sesiune parlamentară este oprirea guvernării PSD, prin intermediul unei moţiuni de cenzură. În conformitate cu decizia Biroului Politic Naţional, am stabilit un calendar de negocieri cu toate formaţiunile politice parlamentare şi grupurile parlamentare, altele decât PSD, calendar pe care îl punem în practică.

Am avut întâlniri cu partenerii din opoziţie de la USR, de asemenea, am discutat cu reprezentanţii PMP, urmând să mai avem o întâlnire cu colegii noştri din opoziţie. De asemenea, am avut negocieri cu UDMR şi cu grupul minorităţilor. Doamna Turcan o să vă dea câteva detalii cu paşii pe care îi derulăm din punct de vedere al moţiunii."

Raluca Turcan: "Parlamentarii Partidului Naţional Liberal au semnat pentru moţiunea de cenzură pe un text care pleacă spre partenerii de negocieri pe care i-a precizat domnul preşedinte Ludovic Orban: USR, PMP, UDMR şi ALDE.

Astăzi, am avut, de asemenea, şi o întâlnire cu grupul minorităţilor şi le vom pune la dispoziţie acest text. În momentul în care se creează o susţinere pe o variantă de text de moţiune de cenzură asumată, semnăturile se vor strânge de la toţi cei cu care discutăm şi vom ajunge în plen să depunem această moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă."

Ludovic Orban:

(Am văzut că nu menţionaţi deloc Pro România. Discuţiile cu Victor Ponta nu vor exista?)
Am anunţat că vom avea negocieri cu toate formaţiunile politice şi grupurile parlamentare din Parlament, mai puţin PSD. Vom avea negocieri şi cu reprezentanţii ALDE şi cu reprezentanţii Pro România.

(Deci textul pe care îl aveţi merge şi la Pro România?)

Vom avea negocieri şi cu reprezentanţii ALDE şi cu reprezentanţii Pro România. În mod evident, nu pot să vă comunic eu oră, loc de întâlnire, pentru că aceste negocieri, în mod evident, le vom purta în nişte condiţii pe care le convenim de comun acord, dar, evident, obiectivul nostru este să obţinem sprijin pentru moţiunea de cenzură din partea tuturor parlamentarilor care nu sunt membri PSD, dar vom purta, de asemenea, discuţii individual şi cu parlamentari PSD, care sunt dispuşi să susţină moţiunea de cenzură.

(Deci acest text despre care vorbeşte doamna Raluca Turcan va merge acum şi la Pro România şi ALDE?)

Cu siguranţă! Va merge deocamdată la partenerii cu care am discutat. Cu siguranţă el va fi remis în discuţiile ulterioare şi celorlalţi doi parteneri. Aşteptăm observaţii, propuneri, completări, modificări ale textului, pe care de altfel am şi discutat că şi reprezentanţii USR şi reprezentanţii PMP şi cei ai UDMR, vor avea propriile puncte de vedere privitor la textul moţiunii de cenzură. În ceea ce ne priveşte, suntem deschişi să elaborăm un text al moţiunii de cenzură, care să cuprindă şi observaţiile critice şi punctele de vedere ale tuturor partenerilor implicaţi în acest demers parlamentar.

(Hunor Kelemen vă reproşa astăzi că aţi pierdut o săptămână şi dacă mai întârziaţi mult până depuneţi această moţiune, posibil, să se schimbe întreaga situaţie politică în Parlament)

Prefer să nu îi dau niciun răspuns domnului preşedinte al UDMR. Spun doar atât, noi am stabilit un calendar de negocieri. Astăzi este miercuri, deja am derulat negocieri cu cea mai mare parte a posibililor parteneri şi în viitorul apropriat vom purta negocieri şi cu celelalte două formaţiuni cu care nu am purtat până în prezent. Ca atare, ritmul de discuţii este un ritm foarte rapid. Sigur că, va depinde momentul depunerii moţiunii de cenzură şi de răspunsurile pe care le vom primi de la toţi posibilii contribuabili ai acestei moţiuni de cenzură.

(PNL îşi propune să vină cu această moţiune de cenzură în Parlament înainte sau după votul pe care va veni premierul să-l ceară în Parlament pe noua formulă guvernamentală?)

Cât mai repede posibil, în măsura în care partenerii, care contribuie la depunerea moţiunii de cenzură, vor conveni alături de noi asupra textului şi asupra momentului depunerii moţiunii de cenzură.

(Înainte de prezidenţiale, aşadar, avem şanse să vedem un vot în plen?)

V-am anunţat că depunem moţiunea de cenzură, că e obiectivul clar care să ducă la căderea Guvernului Dăncilă, care este un Guvern minoritar. Din acest motiv, vom depune moţiunea de cenzură când vom avea cele mai mari garanţii că această moţiune poate fi adoptată.

(Vă menţineţi decizia de a avea 233 de semnături, altfel nu depuneţi?)

E o garanţie care este necesară pentru a asigura succesul moţiunii. Vă repet, nu ne jucăm de-a moţiunea de cenzură. De data asta există şanse reale, în condiţiile în care actorii politici sunt sinceri în declaraţiile lor. Există şanse reale ca această moţiune de cenzură să fie adoptată şi Guvernul Dăncilă să dispară de la butoanele guvernării. Din cauza asta, tratăm cu extrem de mare seriozitate, suntem deschişi la consultări, la orice propuneri şi opinii care sunt formulate de partenerii noştri, pentru că obiectivul nostru real este chiar să îi aducem pe cei care susţin astăzi că nu mai sunt cu guvernarea PSD, să susţină şi să voteze această moţiune de cenzură.

(În afară de PSD şi o parte din grupul minorităţilor naţionale, cine mai susţine astăzi Guvernul Dăncilă?)

Tocmai din acest motiv am spus că există şanse reale ca această moţiune de cenzură să fie adoptată.

(Dar dacă nu există o majoritate pentru Guvernul Dăncilă, de ce nu veniţi, spre exemplu, săptămâna viitoare cu această moţiune de cenzură?)

Vom veni cu această moţiune de cenzură când vom avea acele garanţii care să ne permită să considerăm că avem cele mai mari şanse de succes. Am să vă dau exemplu de garanţii. Ştiţi foarte bine că pentru a trece moţiunea este nevoie de o mobilizare foarte bună a tuturor grupurilor parlamentare care vor participa. De asemenea, garanţia pe care noi am solicitat-o, şi anume semnarea moţiunii de cenzură, în condiţiile în care, repet, noi suntem deschişi să acceptăm în textul moţiunii de cenzură propunerile care sunt formulate de posibilii noştri contribuabili la această moţiune de cenzură. Din partea noastră există o deschidere totală pentru o colaborare cât se poate de corectă cu toţi aceia care, astăzi, spun că nu susţin Guvernul Dăncilă, dar forma reală prin care se exprimă această poziţie politică şi anume, că sunt în opoziţie, că sunt împotriva Guvernului Dăncilă, se manifestă prin semnarea şi votarea moţiunii de cenzură.

(S-ar putea să vă ia mai mult de o săptămână depunerea acestei moţiuni?)

Noi vrem să o depunem cât mai repede posibil.

(Matematica în acest moment vă este favorabilă pentru moţiunea de cenzură, dar în timp ce dv. faceţi negocieri şi sociali democraţii fac, şi ar putea să atragă de partea lor parlamentari care să şubrezească această matematică care vă e în favoare acum..)

Cum să o şubrezească?

(Să atragă parlamentari în tabăra lor din tabăra)

Păi dacă nu i-au atras până acum în doi ani şi jumătate, peste doi ani şi jumătate prin ce ar putea să îi mai atragă acum?

(Având impresia unii parlamentari că, de fapt, dv. nu puteţi să preluaţi guvernarea)

Vă daţi seama că noi nu putem să oferim partenerilor noştri şi parlamentarilor pe care noi îi invităm să susţină moţiunea de cenzură, decât şansa de a fi de partea bună a spectrului politic şi şansa de a fi alături de cetăţenii români, care într-o majoritate zdrobitoare vor căderea acestui Guvern.

(Şansa este una destul de abstractă, pe când sociali democraţii pot eventual să le promită locuri pe liste, funcţii guvernamentale)

Social democraţii nu mai pot să garanteze locuri pe listă nici măcar pentru actualii parlamentari PSD, şi de altfel a existat o mişcare constantă în ultimul an şi jumătate de şubrezire a majorităţii parlamentare iniţiale, care a fost o majoritate solidă, o majoritate care părea aproape indestructibilă şi iată, că astăzi, există în condiţiile în care declaraţiile tuturor actorilor politici sunt sincere şi reale, chiar există şansa să treacă această moţiune de cenzură. De altfel, am mai participat la moţiuni de cenzură, care au dus la căderea Guvernului.

(Deci nu consideraţi că timpul vă este un duşman, acum, mai degrabă decât un prieten?)

Aici, nu este vorba de timp. Aici este vorba despre garanţii. Dacă aceste garanţii ne vor fi oferite în cursul acestei săptămâni, depunem moţiunea de cenzură săptămâna viitoare. Dacă nu, o vom depune atunci când vom avea aceste garanţii.

(De ce mergeţi să discutaţi cu domnul Victor Ponta, care v-a sus clar două lucruri şi anume că vrea să-i oferiţi un premier, un cabinet şi mai vrea să vadă şi o asumare clară, spunea dumnealui, PNL-USR?)

Nu am obiceiul să comunic în presă detaliile discuţiilor şi cred că nu este tocmai corect ca un posibil partener la o moţiune de cenzură să anunţe public condiţiile, dar cu siguranţă, vom avea o întâlnire cu reprezentanţii acestui partid şi în cadrul acestor discuţii aşteptăm să vedem, care sunt toate punctele lor de vedere, privitoare la această moţiune de cenzură şi în funcţie de acest lucru, vom încerca să-i convingem să vină alături de noi. De altfel, după declaraţiile domniei sale nu pare să trebuiască să facem un efort de convingere foarte mare, să vină alături de moţiunea de cenzură, dar vom vedea.

(Dar au spus că nu o vor semna, asta fiind totuşi una dintre condiţiile dumneavoastră)

Vom vedea! Nu pot să fac anticipări privitor la rezultatul discuţiilor, care vor avea loc.

(Dar aveţi încredere într-o înţelegere cu Victor Ponta?)

Sunt obligat să am încredere în orice partener, care bate palma cu noi şi mai ales care anunţă public o anumită poziţie politică.

(Prezentaţi în aceste negocieri şi o formulă guvernamentală, un program de guvernare?)

Obiectivul nostru fundamental este să punem punct, să punem capăt acestei guvernări, care generează riscuri şi vulnerabilităţi imense pentru România şi care afectează şansa românilor la prosperitate, la siguranţă, la o viaţă decentă. Cu siguranţă, discutăm şi aspecte ulterioare unei moţiuni de cenzură, care să fie încununată de succes, dar obiectivul nostru principal este ca această moţiune de cenzură să fie încununată de succes. Ulterior, evident, fiecare formaţiune politică participantă, acolo unde există diferenţe de abordare, poate să îşi exprime punctele de vedere în negocierile, care vor fi declanşate conform Constituţiei, după căderea Guvernului în consultările pe care le va face preşedintele României cu partidele politice parlamentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel