Ludovic Orban: PNL va sesiza Avocatul Poporului

Partidul Naţional Liberal va sesiza săptămâna viitoare Avocatul Poporului privind recenta ordonanţă simplă a guvernului prin care sunt stabilite cotele pentru CAS şi CASS, a declarat sâmbătă la Arad preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Vom sesiza săptămâna viitoare Avocatul Poporului pentru a ridica o excepţie de neconstituţionalitate, pentru că este adevărat că în legea de abilitare a guvernului, acesta a primit dreptul de a emite acte normative cu valoare de lege în domeniul fiscal, dar Codul Fiscal este o lege organică şi, potrivit Constituţiei, o lege organică nu poate fi modificată prin ordonanţă simplă, ci poate fi modificată numai prin ordonanţă de urgenţă. Or, guvernul nu a adoptat ordonanţă de urgenţă, pentru că dacă ar fi adoptat ordonanţă de urgenţă era obligat să convoace parlamentul, ci a adoptat o ordonanţă simplă, adică un act normativ cu un rang mai slab decât ordonanţa de urgenţă", a susţinut liderul liberal, scrie Agerpres.

Orban a încurajat şi firmele care ar fi afectate de această modificare să atace în instanţă respectivele măsuri. 

"Facem apel la toţi oamenii de afaceri să atace în instanţă aceste măsuri, aceste taxe şi pe parcursul procesului să invoce excepţie de neconstituţionalitate, pentru că vor câştiga sigur", a spus el. 

Orban a afirmat, într-o conferinţă de presă la Arad, că ordonanţa simplă emisă recent de guvern "obligă firmele, angajatorii, să plătească contribuţiile pentru pensii şi pentru sănătate la nivelul salariului minim brut garantat în plată, adică 1.450 de lei şi pentru acei angajaţi part-time şi care lucrează în acord". 

"Această primă măsură care a fost adoptată este numai începutul unei sarabande de creştere a fiscalităţii, de introducere a multor taxe şi impozite stupide care nu există prin alte ţări, dar prin care partidul de guvernământ încearcă să plătească pomenile către aceia care le-au acordat votul, crezând promisiunile lor mincinoase", a declarat Orban. 

Acesta a vorbit şi de alte măsuri fiscale. "La ora actuală există un milion şi aproximativ 100.000 de oameni care trăiesc pe salariul minim, care câştigă la nivelul salariului minim pe economie, din care aproape jumătate îşi vor pierde locul de muncă dacă salariul minim va fi crescut la 2.000 de RON", a afirmat preşedintele PNL. 

Orban a spus că partidul pe care îl conduce a făcut calcule pe această temă. 

"Dacă acest guvern va duce salariul minim la 2.000 de RON, după calculele noastre, aproximativ 450 - 500.000 de locuri de muncă vor dispărea din România", a susţinut Ludovic Orban. 

Executivul a aprobat joi unele măsuri pentru asigurarea plăţii de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord. 

Excepţie fac salariaţii elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi cei care cumulează venituri cel puţin de nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. 

Noile reglementări urmează să intre în vigoare la 1 august şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii viitoare. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel