Urmărește emisiunea live


Orban dezamorsează bomba lui Rareș Bogdan despre ANTICIPATE

Rareș Bogdan și Ludovic Orban
Rareș Bogdan și Ludovic Orban

Săptămâna trecută, Rareș Bogdan făcea un anunț pe care afirma că nu dorește să-l facă el oficial, deci neoficial. Vorbea despre demisia lui Ludovic Orban, dar și despre calendarul pentru alegerile anticipate. Ludovic Orban a făcut mai multe declarații despre acest context, astăzi. 

Despre afirmațiile lui Rareș Bogdan de săptămâna trecută, Ludovic Orban a răspuns: ”N-a participat la ședința de astăzi Biroului Executiv, așa că nu știu de unde are informația”. 

Despre ”bomba” lui Rareș Bogdan”

Despre anticipate în aprilie, Ludovic Orban a răspuns că ”procedura de organizare este una extrem de laborioasă care presupune multe termene”, adăugând că ”primul termen e cel constituțional de minimum 60 de zile: deci, din momentul în care nu mai există guvern, trebuie să treacă un termen de minimum 60 de zile, timp în care Parlamentul să respingă două propuneri de guvern”. ”După derularea acestei proceduri, președintele poate dizolva Parlamentul, după consultarea președinților celor două Camere, aici va mai trebui cel puțin o zi după termenul de 60 de zile. După această perioadă, urmează o alta în care, după dizolvarea Parlamentului, trebuie convocate alegerile. Sunt termene prevăzute în legislația electorală, care obligă ca între momentul în care Guvernul stabilește data alegerilor și până la organizarea lor să treacă o perioadă de minimum 45 de zile, deși 60 de zile e perioada care trebuie acordată normal, pentru că sunt niște proceduri care trebuie derulate până la momentul în care se depun listele, începe campania oficială. Deci încă 60 de zile. Procedural, din momentul în care Guvernul actual nu mai este în funcție, trebuie să treacă minimum 120 de zile”. 

Condiții pentru anticipate

”Sunt anumite condiții care trebuie îndeplinite pentru a declanșa procedura de anticipate” a spus Ludovic Orban, subliniind că e nevoie de 50% din parlamentari care să voteze conform calendarului: ”Trebuie să ai un număr semnificativ de parlamentari, aproape de 50%, care să-ți confere garanția că nu vor vota învestirea a două guverne succesive. Dacă nu avem această garanție, ne putem trezi în situația în care declanșăm procedura și, la a doua învestire a guvernului, PSD, Pro România, care nu vor alegeri anticipate, să voteze ei învestirea Guvernului”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel