Ludovic Orban, declaraţiile zilei. Stadiul negocierilor pentru noul Guvern

Ludovic Orban  SURSA FOTO AGERPRES
Ludovic Orban SURSA FOTO AGERPRES

Ludovic Orban, premierul desemnat, a făcut o serie de declaraţii de presă referitoare la stadiul negocierilor pentru formarea noului Guvern. 

(Aţi reuşit să-i convingeţi pe reprezentanţii UDMR să susţină executivul?)

Am a avut o discuţie privitoare la principalele elemente ale programului de guvernare, am avut o discuţie privitoare la structura cabinetului, privitoare la posibili candidaţi de miniştrii şi, de asemenea, am avut o discuţie privitoare la diferite aspecte care ţin de urgenţa situaţiei în care se găseşte România.

Din punctul meu de vedere a fost o discuţie pozitivă, o discuţie în care ne-am înţeles pe foarte multe puncte, atât în ceea ce priveşte elemente ale politicii fiscale cât şi în ceea ce priveşte poziţia faţă de anumite articole din OUG 114 cât şi în ceea ce priveşte alte elemente ale programului de guvernare.

Evident, conform procedurii, UDMR trebuie să ia decizia în cadrul organismelor statutare, lucru care se va întâmpla în cursul săptămânii viitoare. A rămas să mai avem o întâlnire, după ce ei dezbat şi iau decizia.

(A cerut domnul preşedinte al UDMR nume mai clare, cine va fi sau a pus condiţii ca anumiţi liberali...?)

Nu, sub nicio formă. Au fost nişte întrebări de bun simţ privind anumite domenii cărora Uniunea Democrată a Maghiarilor din România le acordă o atenţie specială. De asemenea, am avut discuţii privitoare la necesitatea unei rectificări bugetare, pentru că este clar că foarte multe instituţii şi autorităţi locale nu pot să încheie anul în condiţiile actualelor reglementări din domeniul bugetar. Evident, am avut o discuţie privitoare la structura unui viitor buget în care împărtăşim puncte de vedere similare, să existe o pondere mai mare acordată investiţiilor, de asemenea, o pondere mai mare acordată educaţiei, nu în ultimul rând am discutat despre posibilitatea de a utiliza fonduri europene, în special în cadrul Programului POIM şi de a cere acordul Comisiei Europene ca sumele pe care, este clar că nu avem capacitatea de a le absorbi, să poată să fie utilizate pentru Programul Operaţional Regional, în cadrul unor investiţii care sunt derulate de autorităţile locale.

A fost o discuţie foarte serioasă, la obiect, o discuţie legată de foarte multe elemente ale programului de guvernare pe câteva domenii importante şi, din punctul meu de vedere, după această discuţie, sunt optimist în privinţa deciziei UDMR.

(Problema primarilor în două tururi, aţi ajuns la un consens?)

Nu am ajuns la un consens, aici, le-am spus că nu putem să ne modificăm punctul de vedere, Partidul Naţional Liberal a înaintat un proiect de lege, privind alegerea primarilor în două tururi, nu poate să renunţe la susţinerea acestui proiect de lege.

Sigur că în privinţa OUG, aici, am spus foarte clar că Partidul Naţional Liberal este împotriva emiterii de OUG, atunci când nu există situaţii de urgenţă şi când nu există temei constituţional. Noi suntem adepţii adoptării actelor normative în dezbatere parlamentară şi cu consultarea publică a cetăţenilor.

(Fără UDMR reuşiţi să treceţi această lege, privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, prin Parlament?)

Asta vom vedea.

(Care sunt ministerele de care au fost interesaţi cei de la UDMR?)

Atâta timp cât preşedintele UDMR nu v-a spus, nu o să vă spun nici eu.

(Aţi consultat cu dânsul lista de posibili miniştri?)

Da!

(Şi nu există nicio obiecţie din partea UDMR faţă de niciun nume existent pe acea listă?)

Nu a existat o obiecţie serioasă faţă de vreunul dintre candidaţi.

(Domnul Cîţu ar putea să fie Ministrul Finanţelor, dacă tot a fost prezent şi la discuţie?)

Nu voi face public numele, decât în momentul în care vom finaliza negocierile, vom şti foarte clar, care este structura politică a Guvernului şi după ce vom decide candidaţii Partidului Naţional Liberal în forurile statutare.

(Veţi păstra reprezentanţii UDMR?)

Ei, în general, au funcţii dobândite de ani buni, atât la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, din câte ştiu eu din Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, ei au oameni care sunt acolo mai mult bazat pe profesionalism şi mai puţin pe baza unor înţelegeri politice. Cert este că nu am purtat niciun fel de discuţie legată de numiri în funcţii, care să reprezinte o condiţie a susţinerii.

(Noul guvern poate veni cu un buget până pe 15 sau 16 decembrie, aşa cum a cerut UDMR?)

Cu cât se învesteşte mai repede guvernul, cu atât Guvernul va avea capacitatea de a prezenta mai repede Parlamentului, proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

(Consideraţi că aceste solicitări ale UDMR pot fi incluse în programul de guvernare, inclusiv 6% pentru educaţie?)

Alocarea procentului de 6% pentru educaţie, reprezintă un deziderat, noi vrem să vedem exact adevărul despre situaţia Finanţelor Publice şi a Bugetului de Stat, când vom avea, cu adevărat, toate informaţiile reale despre starea de lucruri, vom vedea, evident, şi pentru noi educaţia este o prioritatea şi vom aloca resurse financiare mai mari decât au fost alocate de Guvernele PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel