Ludovic Orban, declaraţii după BEx PNL 25 iunie. Precizare despre Rareş Bogdan

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Vă prezentăm, integral, declaraţiile făcute de către preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei.

(Despre Rareş Bogdan, dumnealui spunea că este o relaţie bună. Aveţi acelaşi punct de vedere?)

Avem planuri comune, am avut discuţii cu Rareş Bogdan, care, astăzi, este liderul grupului nostru de la Parlamentul European, care este al treilea grup ca şi forţă politică în cadrul Partidului Popular European, care este este cea mai puternică familie politică europeană de la nivelul Parlamentului European şi de asemenea am stabilit paşii următori pe care îi vom anunţa la timpul potrivit.

Permiteţi-mi să vă spun câteva decizii pe care le-am luat, astăzi, în Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal.

Aşa cum am anunţat săptămâna trecută, astăzi, am adoptat în Biroul Executiv Proiectul de revizuire a Constituţiei României, în urma voinţei exprimate de cetăţenii români în cadrul referendumului din 26 mai. Am adoptat acest proiect în care am introdus, pe lângă modificările care se impun ca urmare a voinţei exprimate de cetăţenii români la referendum, am introdus şi proiectul privind integritatea în exercitarea funcţiei publice, mai precis interdicţia de a candida pentru persoanele, care sunt condamnate, atât pentru Parlamentul României cât şi pentru Parlamentul European, acesta este elementul suplimentar.

De asemenea, am luat decizia de a mandata liderii grupurilor parlamentare ai Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan la Camera Deputaţilor şi Florin Cîţu la Senat să demareze dialoguri şi discuţiile cu grupurile parlamentare, în primul rând cu grupurile parlamentare din opoziţie, cu partenerii noştri din USR, din PMP, dar şi cu toate celelalte grupuri, în special cu grupurile, care reprezintă partidele politice, care au semnat Pactul iniţiat de preşedintele României pentru consolidarea parcursului european al României, dar de asemenea, vom discuta şi cu celelalte grupuri parlamentare pentru a face ceea ce aşteaptă românii de la noi şi anume să operăm acele modificări constituţionale, care sunt, practic, rezultatul actului de voinţă al cetăţenilor români.

De asemenea, tot astăzi, am decis şi am aprobat proiectul cu care se vor prezenta reprezentanţii Partidului Naţional Liberal în comisia specială înfiinţată pentru modificarea legilor electorale, în care susţinem foarte clar introducerea votului prin corespondenţă şi la alegerile europarlamentare şi la alegerile prezidenţiale.

Susţinem, de asemenea, mărirea numărului de zile în care cetăţenii români din Diaspora pot să îşi exercite dreptul de vot. Susţinem, de asemenea, măsuri de organizare internă la nivelul birourilor electorale ale secţiilor de votare, astfel încât, să se fluidizeze procedura de votare şi de asemenea, creşterea numărului de secţii de votare din Diaspora.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, propunerea noastră este ca, să se permită votul prin corespondenţă şi cetăţenilor români, care domiciliază în România şi care din motive, care nu ţin de voinţa lor se află în alte localităţi decât în localităţile în care îşi exercită dreptul de vot, să aibă la dispoziţie această posibilitate de a-şi exprima votul prin corespondenţă.

De asemenea, astăzi, am luat în discuţie chestiunea nominalizărilor pe care urmează să le facem pentru instituţiile de sub ordonare parlamentară în care, s-a declanşat procedura de desemnare a unor reprezentanţi. În ceea ce priveşte Banca Naţională a României, Biroul Executiv a hotărât în unanimitate susţinerea pentru funcţia de guvernator al domnului Mugur Isărescu şi de asemenea, am dat termen până joi colegilor, care vor să îşi depună candidatura pentru un loc în Banca Naţională, în conducerea Băncii Naţionale, să şi-o depună până joi la orele 24. În funcţie de negocierile, care se vor purta şi de numărul de reprezentanţi pe care Partidul Naţional Liberal va putea să îi nominalizeze candidaţi, vom decide lunea viitoare cine sunt candidaţii Partidului Naţional Liberal.

În ceea ce priveşte Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, am decis susţinerea, în continuare, a Mariei Moţa, care a fost candidatul Partidului Naţional Liberal pentru poziţia pe care noi considerăm că aparţine Partidului Naţional Liberal, pentru că este urmarea vacantării unui post, care a fost deţinut de Partidul Naţional Liberal, ca atare susţinem candidatura Mariei Moţa.

În ceea ce priveşte chestiunea Avocatului Poporului deja avem o decizie luată, alături de ceilalţi parteneri din opoziţie, iar în ceea ce priveşte ANRE este un post, care aparţine PSD în care, practic, noi nu putem să depunem candidat pentru că este o poziţie care a aparţinut PSD.

De asemenea, astăzi, am luat în dezbatere şi am decis desemnarea preşedintelui interimar al PNL Bucureşti, în persoana Violetei Alexandru. Violeta Alexandru este propunerea, care a fost formulată de mine, ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal în baza deciziei luate de Biroul Politic Naţional, care m-a mandatat să formulez propuneri pentru conducerile interimare pe Bucureşti.

Prima propunere, cum este şi normal, am formulat-o în persoana preşedintelui PNL pe Bucureşti, urmând ca până săptămâna viitoare împreună cu preşedintele PNL Bucureşti, preşedintele interimar a PNL Bucureşti să formulăm propuneri pentru preşedinţii de sectoare, iar peste încă o săptămână să putem să validăm în Biroul Politic Naţional conducerile interimare în ansamblul lor: conducerea interimară la nivel de Bucureşti, conducerea interimară, birourile interimare de la nivelul fiecărui sector.

Violeta Alexandru este un om cu o carieră extrem de serioasă, a ocupat poziţii extrem de importante în societatea civilă, ca director executiv al Asociaţiei Pro Democraţia, de asemenea, a fost fondator şi director al Institutului pentru Politici Publice, un institut cu o activitate extrem de serioasă, care a prezentat opiniei publice şi decidenţilor foarte multe propuneri de politici publice în extrem de multe domenii, unde a acumulat o expertiză extrem de importantă în toate domeniile de activitate. De asemenea, un lucru mai puţin cunoscut este că Violeta Alexandru a lucrat şi cu preşedintele României, Emil Constantinescu pe relaţia cu mass-media internaţională şi de asemenea, Violeta Alexandru a fost Ministru pentru Dialog Social.

Am considerat că, Violeta Alexandru este omul potrivit să producă o schimbare la faţă a Partidului Naţional Liberal în Bucureşti, este o persoană extrem de serioasă, extrem de bine pregătită profesional, profund ataşată valorilor democraţiei, cu o activitate laborioasă, atât în societatea civilă, cât şi în administraţie şi o persoană, care are capacitatea să recredibilizeze Partidul Naţional Liberal şi să construiască temeinic Partidul Naţional Liberal în Bucureşti.

***

Lucrurile sunt foarte simple în Partidul Naţional Liberal. Biroul Politic Naţional în conformitate cu prevederile statutare m-a mandadat pe mine să formulez o propunere pentru conducerile interimare, în primul rând la nivelul Bucureştiului şi ulterior la nivelul sectoarelor.

După o analiză pe care am făcut-o, propunerea mea este în persoana lui Violeta Alexandru, pentru preşedinte interimar pe Bucureşti. Asta nu este o propunere care să aibă vreo legătură cu Rareş Bogdan.

Vă readuc aminte că tot eu l-am propus pe Rareş Bogdan să fie în frunte pe lista Partidului Naţional Liberal, la alegerile pentru Parlamentul European, că trei luni de zile, umăr la umăr, ne-am bătut şi am reuşit prin efortul propus de noi şi de toate organizaţiile Partidului Naţional Liberal, să câştigăm alegerile pentru Parlamentul European şi de asemenea, să contribuim decisiv la reuşita referendumului iniţiat de preşedintele Iohannis.

De asemenea, vreau să vă spun că nu poate cineva să fie pus într-o funcţie dacă nu are dorinţa respectivă sau dacă există alte discuţii . Povestea cu Rareş Bogdan preşedintele PNL Bucureşti este o poveste care a fost spusă numai de unii. Eu am avut discuţii cu Rareş Bogdan încă dinainte de intrarea lui Rareş Bogdan în Partidul Naţional Liberal şi avem o comunicare constantă, permanentă şi orice pas ulterior pare care îl vom face, îl vom face de comun acord, iar acest pas este gândit în momentul de faţă şi îl vom anunţa în curând.

(Îi reprosaţi ceva lui Rareş Bogdan după câştigarea alegerilor în ce priveşte atitudinea şi mesajele transmise de el?)

Dacă aveam să îi formulez vreun reproş i l-aş fi formulat.

(V-a deranjat faptul că a fost la televiziunea de ştiri la care membri PNL nu au mai participat în ultima perioadă?)

Există o decizie a Biroului Executiv care a fost luată înainte ca Rareş Bogdan să devină membru al Partidului Naţional Liberal şi de care Rareş Bogdan nu ştia şi anume, decizia de a participa la emisiunile moderate de Mihai Gâdea. Ştiţi foarte bine care au fost circumstanţele în care s-a luat această decizie, iar în ceea ce priveşte toţi membrii Partidului Naţional Liberal, toţi au respectat această decizie şi nimeni nu a mai participat la emisiunile moderate de Mihai Gâdea la Antena 3. Rareş Bogdan nu ştia de această decizie. După ce l-am informat, după emisiunea despre această decizie, cu siguranţă va respecta decizia, lucrurile sunt simple.

(Rareş Bogdan a susţinut în momentul de faţă că nu este interesat să candideze la Primăria Capitalei, dar că va susţine prin toate eforturile sale pe candidatul pe care partidul îl va susţine)

Rareş Bogdan este unul dintre liderii importanţi ai Partidului Naţional Liberal. Repet, tot eu l-am propus în funcţia de lider al delegaţiei româneşti în cadrul Partidului Popular Europen. Este o funcţie extrem de importantă de prestigioasă, care îi oferă posibilitatea lui Rareş Bogdan să facă servicii foarte mari României şi să folosească mandatul care i-a fost acordat de cetăţenii români în alegerile pentru Parlamentul European, în beneficul României.

(Aţi avut până acum discuţii pentru unificarea unui candidat la Primăria Capitalei şi dacă aţi avut discuţii cu domnul Nicuşor Dan?)

Cu siguranţă că am avut foarte multe discuţii, de altfel avem şi o procedură de derulare privitor la desemnarea candidaţiilor de primari în Bucureşti, în sectoare şi în municipiile reşedinţă de judeţ, procedură, care, în mod evident, după finalizarea sesiunii parlamentare va fi reluată.

(Excludeţi posibilitatea achiziţionării unui politician din afara PNL pentru Primăria Capitalei?)

Aş prefera să nu vă prezint decât decizii, lucruri certe şi nu zvonuri.ţ

(Au existat zvonuri cum că vă temeţi de faptul că Rareş Bogdan v-ar putea prelua funcţia de preşedinte al PNL. Este adevărat sau nu? Vă e frică de faptul că Rareş Bogdan ar putea deveni preşedintele PNL?)

Cum să mă tem că cineva ar putea să-mi preia funcţia de preşedinte atâta timp cât am condus partidul la victorie şi ne pregătim să conducem toată echipa Partidului Naţional Liberal la victorie în toate alegerile care vor urma, în primul rând la alegerile prezidenţiale.

Vă spun că toată povestea asta care a apărut de multe ori fără să fiu eu întrebat şi fără să mi se ceară punctul de vedere, este o poveste falsă.

Partidul Naţional Liberal este o echipă unită, o echipă puternică, o echipă care se pregăteşte de câştigarea alegerilor prezidenţiale, o echipă care se bate cu toate forţele pentru a pune în practică voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul din 26 mai şi care se bate la nivel european pentru a reprezenta corect România şi pentru a pune România în primul rând şi care face tot ce depinde de forţele sale pentru a pune punct acestei guvernări nocive, dezastruase pentru România.

(Vă doriţi un tur 2 la prezidenţiale cu un candidat USR-PLUS sau cu un candidat PSD-ALDE?)

Eu îmi doresc victoria preşedintelui Klaus Iohannis şi sunt convins că preşedintele Klaus Iohannis va câştiga alegerile prezidenţiale şi va obţine un al doilea mandat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel