Lucian Șova: ROMATSA, deficit și pentru anul acesta

Lucian Șova a anunțat care este situația actuală a companiei ROMATSA, dar și ce probleme se prefigurează pentru viitor.

ROMATSA face parte dintre companiile a căror evoluţie mai degrabă mă îngrijorează, întrucât indicatorii de performanţă, care constituie nişte criterii pe care le au în vedere Comisia Europeană şi EUROCONTROL pentru decontarea prestaţiilor către aceasta, nu au fost actualizaţi, iar acest lucru a condus la o debalansare a veniturilor în raport cu cheltuielile societăţii, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

"ROMATSA este o companie care se finanţează din venituri pe care le realizează şi le decontează cu EUROCONTROL, proporţional cu activităţile pe care le desfăşoară. Din păcate, în ultimii ani, aprobarea indicatorilor de performanţă - nişte criterii pe care le au în vedere Comisia Europeană şi EUROCONTROL, în sensul decontării prestaţiilor către ROMATSA - nu au fost reactualizaţi, iar acest lucru a condus la o debalansare a veniturilor în raport cu cheltuielilor companiei. Astfel, anul trecut şi se profilează deocamdată şi pentru anul acesta un deficit, un lucru care mă preocupă şi preocupă şi Consiliul de Administraţie al companiei", a afirmat Şova, la conferinţa de bilanţ pe şase luni.

"Vom construi un buget de venituri şi cheltuieli"

Potrivit acestuia, ROMATSA este una dintre companiile al căror buget de venituri şi cheltuieli nu a fost aprobat.

"Este una dintre companiile al căror buget de venituri şi cheltuieli nu a fost aprobat, deşi managementul îşi doreşte o aprobare a unui buget de venituri şi cheltuieli care astăzi este pe deficit, subliniez acest lucru, până la urmă s-a luat decizia în Consiliul de Administraţie ca să aşteptăm rezultatul unor activităţi pe care le-am desfăşurat în ultimele luni, în sensul că am avut două întâlniri cu comisarul european Bulc (Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi - n. r.), am adresat scrisori din partea ministerului către toţi factorii responsabili în activitatea de evaluare a planului de performanţă al companiei la nivel european, în sensul grăbirii procedurilor de evaluare şi stabilire până la urmă a unor criterii de performanţă care să ofere o perspectivă pentru următorii câţiva ani, cel puţin. Este o situaţie în evoluţie, care mai degrabă mă îngrijorează. Pe baza eforturilor pe care le-am făcut, avem angajamente - chiar acum două săptămâni am avut o ultimă întâlnire cu comisarul Bulc şi cu directorul economic al ROMATSA, care a susţinut şi în faţa acestuia indicatorii şi toate demersurile care trebuie făcute acum în parteneriat cu Comisia Europeană pentru aprobarea acestor indicatori de performanţă - şi am primit promisiuni că la sfârşitul lunii august aceştia vor fi aprobaţi. Ulterior acestui lucru vom construi un buget de venituri şi cheltuieli care să ofere o nouă perspectivă. Dar, subliniez, astăzi ROMATSA face parte dintre companiile a căror evoluţie mai degrabă mă îngrijorează", a subliniat şeful de la Transporturi. 

Statutul ROMATSA

ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanţată, de importanţă naţională, deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian şi nu primeşte de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectivului de activitate sau pentru realizarea programului de investiţii şi dezvoltare. Pentru serviciile de trafic aerian asigurate aeronavelor civile care survolează spaţiul aerian al României, ROMATSA aplică prevederile reglementărilor EUROCONTROL (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene), la care România a aderat din anul 1996.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel