Lucian Isar, ATAC la adresa lui Liviu Dragnea și Mugur Isărescu

Lucian Isar lansează un atac extrem de dur la adresa lui Liviu Dragnea și a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. 

Economistul este de părere că cei doi sunt cei care, în ciuda faptului că România are creștere economică, provoacă probleme românilor, prin măsurile economice luate.

Într-o postare publicată pe blogul personal, intitulat ”Isărescu și Dragnea foarfecă consumul și încetinesc economia în 2018”, Isar scrie pe larg despre ”lamele foarfecii”.

Vă redăm în continuare textul:

Slugărnicie pentru guvernanți

”1. Lama dezancorării anticipărilor inflaționiste de către Isărescu

Isărescu a condus o politică monetară și de credit prociclica adică dobânzi mici și creditare laxă când economia creștea peste potențial. Această greșeală elementară din partea lui “Manole” Isărescu a fost doar o slugărnicie pentru guvernanți pentru a îl “ajută” cu dosarul de informator de la CNSAS și cu blocarea comisiei de anchetă din Parlamentul României pentru a nu fi demis că Negritoiu de la ASF.

În acest moment Manole Isărescu face ceea ce nu a făcut nici un guvernator de banca centrală și anume dezancorează anticipările inflaționiste. Deși BNR are un singur obiectiv și anume stabilitatea prețurilor, obiectiv ratat în 11 din 12 ani de când BNR “țintește inflația”, Isărescu s-a supărat pe sat și ghidează creșterea prețurilor.

Această creștere a prețurilor cerută de Isărescu devine o profeție auto împlinită deoarece nici măcar Consiliul Concurenței nu va mai putea interveni în momentul în care toți producătorii și comercianții vor crește prețurile aparent ne-coordonat. Toată lumea va invocă comunicarea publică a Guvernatorului BNR Isărescu.

Acțiuni de șantaj

Acțiunea de creștere a prețurilor este macro ghidată de Manole însuși că să poată să își ascundă acțiunile de șantaj la adresa clasei politice: creșterea dobânzilor și a cursului de schimb, respectiv îngreunarea accesului la credite (deși tot el se minunează că România este ultima din Europa la nivel de intermediere financiară cu doar 27%).

Isărescu dezancorează anticipările inflaționiste pentru a justifică deprecierea permisă a cursului și creșterea dobânzilor. Cursul și dobânzile sunt armele folosite de Isărescu în negocierea cu politicienii. Politicienii sunt sensibili la problemele persoanelor cu credite în lei sau valută care își văd micșorate veniturile disponibile prin creșterea dobânzilor și/sau a cursului (ca paranteză doar Isărescu crede că populația înghite o creștere simultană a cursului și a dobânzilor la lei ca fiind una determinată de piață liberă fără ca el să anunțe public simultan deprecierea cursului și creșteri de dobânzi).

Saltul actual în inflație a fost creat de politică monetară și de credit, guvernul păstrând că și celelalte anterioare deficitul bugetar în limita a 3% din Produsul Intern Brut.

Dragnea, tehnică de manipulare

2. Lama ancorării anticipărilor de creștere a salariilor de către Dragnea

Dragnea a folosit o tehnică de manipulare a populației de tip albă neagră privind creșterea salariilor. A mizat pe iluzia nominală dată de diferența între salariul brut și cel net.

Transferarea constributiilor de la angajator la angajat a fost vândută populației drept o creștere a salariului primit cu peste 20% dar în realitate s-a materializat fie în diminuări ale salariului net fie în menținerea salariului net.

Creșterea de 20% a fost doar o ancorare a anticipărilor de creștere a veniturilor care nu s-a regăsit și în creșterea veniturilor nete disponibile.

Populația care a crezut promisiunile lui Dragnea și-a ajustat comportamentul de consum și investițional la promisiunea creșterii veniturilor disponibile cu 20%. Mulți au intrat în contracte Prima Casă crezând că de la 1 ianuarie 2018 cresc veniturile.

Joc tip Alba Neagra

Iluzia nominală utilizată de Dragnea în acest joc de tip Alba Neagra cu populația are multe maniere de expresie și este îndelung studiat în economie.

Utilizatorii acestei metode de manipulare pleacă de la premisa că populația datorită unei sumedenii de motivații nu face corect distincția între nominal și influențele ce diminuează aceste sume nominale.

În cazul populației României în 2018 promisiunea de creștere a veniturilor este doar la nivel nominal și nu net. Aceste venituri care nu au crescut au fost deja în parte alocate anumitor destinații de cheltuieli datorită alterării comportamentului de consum și investițional (de exemplu angajarea de noi credite în speranța existenței veniturilor care să acopere ratele creditelor).

Păcăleala

Creșterea inflației, a cursului de schimb și a dobânzilor diminuează pe diferitele canale pe care acționează venitul disponibil deja diminuat în urmă păcălelii cu creșterea venitului nominal și creșterea volumului de cheltuieli.

Cele două tipuri de scalpări ale venitului disponibil practicat de “Manole” Isărescu și de Dragnea în 2018 va diminua consumul și implicit va frână creșterea economică în 2018 cu implicații legate de sustenabilitatea finanțelor publice și a investițiilor în infrastructură.”

Notă: Intertitlurile aparțin redacției DCNews.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel