Lucian Boia: Băsescu are un stil golănesc, incompatibil cu funcția sa

lucian-boia dc
lucian-boia dc

Istoricul Lucian Boia a vorbit într-un interviu pentru cotidianul Adevărul, printre altele, despre episodul referendumului de astă vară și cei doi actori ai săi: Traian Băsescu și Victor Ponta.

Lucian Boia, istoric apreciat și deopotrivă contestat pentru cărțile sale, a acceptat să dezbată câteva dintre problemele actuale ale societății și politicului românesc, lucru de care se ferește în general. În opinia lui, referendumul din vara lui 2012 reprezintă doar un episod din comedia românească. Cei doi protagoniști, președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, au acționat în moduri diferite, primul plasându-și oamenii în poziții cheie de-a lungul timpului, iar tabăra celui de-al doilea au acționat spontan și frapant.

”E clar că Băsescu a interpretat într-un mod autoritar Constituţia şi şi-a pus oameni cheie în diverse posturi, dar nici ceilalţi nu au fost mai prejos. Cred că a fost o lovitură de stat în aceeaşi măsură în care şi Băsescu a fost un dictator. Adică e tot comedie românească. Diferenţa este că Băsescu a adunat sistematic tot mai multă putere în ani de zile, respectând formal regulile, pe când cei care au vrut să îi dea jos au făcut nişte lucruri în câteva zile. Iar modul lor de acţiune a fost frapant, factorul timp a contat foarte mult. Când toate sunt dereglate, sigur că şi jocul e incorect de o parte şi de alta. Eu nu văd, însă, marile proiecte în niciuna dintre tabere. Ce nu îmi place este modul ăsta de umilinţă combinat cu şmecherie”, spune istoricul.

În opinia lui Lucian Boia lacunele lui Traian Băsescu sunt reprezentate de autoritarismul lui și ”stilul golănesc” care nu se mulează pe fotoliul prezidențial.

”Băsescu are mai multă personalitate şi nu cedează aşa de uşor, dar are alte defecte. Este totuşi autoritarismul lui, favoritismul cu persoanele pe care le-a pus în diverse funcţii şi un stil cam golănesc care este incompatibil cu funcţia prezidenţială. Pentru mine a fost o dezamăgire şi modul în care s-a comportat Crin Antonescu în luna aceea cât a fost preşedinte interimar. Stilul lui a fost tot agresiv, tot autoritar”, apreciază profesorul.

Lucian Boia crede că Victor Ponta, acuzat de plagiat în vara asta, și-a însușit în teza sa de doctorat bucăți din lucrarea altor autori. ”E clar că a plagiat. Acum facem filosofie, o fi plagiat, n-o fi plagiat, facem comisii, ne spune Ponta că alta era metodologia în 2002”, opinează istoricul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel