Lovitură pentru SUA: China și Brazilia fac o alternativă la Canalul Panama

China pregătește un fond masiv de investiții în Brazilia. Valoarea: 50 de miliarde de dolari. Planul a trecut de faza discuțiilor politice, acordul urmând a fi semnat de bănci, săptămâna viitoare, când premierul chinez Li Keqiang va vizita Brazilia, scrie The Independent. Investițiile în Brazilia sunt doar o etapă dintr-o strategie ambițioasă. În ianuarie, președintele Xi Jinping anunța un plan de investiții pe 10 ani pentru America Latină, în valoare de 250 de miliarde dolari.

Motivul pentru care China acordă o așa de mare atenție Americii de Sud, în special Braziliei, este legat de interesele sale economice.

Brazilia este cel mai important furnizor mondial de soia, dar și un producător de oțel, ambele extrem de solicitate pe piața chineză.

Ca urmare, China va finanța o linie de cale ferată de la Atlantic, în Brazilia, până la coasta Pacifică a Peru-ului. Astfel, produsele braziliene ar putea fi expediate în China fără să mai treacă prin Canalul Panama. Dincolo de costurile de transport, motivele investiției ar putea fi politice, Canalul Panama fiind în sfera de influență a Statelor Unite.

O parte a presei braziliene a acuzat, însă, autoritățile că permit colonizarea țării de către chinezi. În 2013, au fost mari manifestații după ce China a cumpărat cea mai mare companie petrolieră braziliană. Scandalurile au continuat, după ce s-a descoperit că furnizorii Petrobras încărcau facturile, pentru a transfera apoi banii către administratori și politicieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel