Lovitură pentru artistul care a vândut un portret al Elenei Ceaușescu pe 250.000 euro - exclusiv

Un portret al Elenei Ceauşescu, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut cu 197.000 de lire sterline (250.190 de euro), la o licitaţie organizată recent, la Londra.

Tabloul a creat multă emoție pentru că este vorba de execuția unei femei, chiar Elena Ceaușescu, într-o zi de Crăciun, dar și pentru că imaginea reprezintă momentul de trecere de la o epocă la alta. Artistul, la Londra, a creat o sensibilitate mare amintind că în 1978, soții Ceaușescu au fost primiți de Regina Elisabeta a II-a și plimbați cu caleașca regală.

(w670)

Problemele de abia acum ar putea începe pentru Andrei Ghenie. Dezvăluirea a fost făcută în exclusivitate pentru DC News de senatorul Marius Marinescu.

(w670)

"Talentul pictorului Andrei Ghenie este incontestabil, dar să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Valoarea lucrării este dată în primul rând de personajul și momentul reprezentate. Pe lângă acestea, asasinarea unei femei este un act abominabil care creează emoție intensă. O crimă în ziua de Crăciun este un păcat de neiertat, un sacrilegiu.

Totodată, lucrarea artistului trimite la evenimentul istoric, crucial, de trecere de la un regim totalitar, la unul putred de corupt, prin crimă. Iată de ce pictura, evaluată inițial la 60.000-80.000 de lire sterline s-a adjudecat pentru suma de 250.000 de euro. Numai că entuziaștii scapă din vedere un amănunt: urmașii cuplului Ceaușescu au înscris la OSIM dreptul de a dispune de imaginea celor doi.

Prin urmare, dacă familia consideră oportun, poate solicita daune pentru folosirea imaginii cuplului Ceaușescu fără acordul său", a spus senatorul Marius Marinescu în exclusivitate pentru DC News.

(w670)

Tabloul "Untitled (Elena Ceauşescu)", un ulei pe pânză, realizat în 2010 de Adrian Ghenie, era estimat la o sumă cuprinsă între 60.000 şi 80.000 de lire sterline (76.200 - 101.600 de euro) şi a fost scos la vânzare, pe 11 februarie, la Londra, în cadrul licitaţiei "Contemporary Art Day Auction", a casei Sotheby's.

Lucrarea provine de la Mihai Nicodim Gallery, din Los Angeles, unde a şi fost expusă, în anul 2010. Această pictură a lui Adrian Ghenie are la bază o fotografie a Elenei Ceauşescu, soţia dictatorului român Nicolae Ceauşescu. Imaginea respectivă a fost realizată în ziua execuţiei acestui cuplu şi a fost difuzată intens în presa internaţională la momentul respectiv, potrivit sothebys.com.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel