Lovitură pe piața creditelor, dată de IFN-uri

Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) au acordat către până la finalul lunii iunie 2016 credite în valoare de 5,35 miliarde de lei, cu 6,5% mai mult decât în 2015, potrivit BNR. 

Circa 4,67 miliarde lei au fost în moneda naţională, iar restul în euro şi alte valute. Volumul total al creditelor pentru consum acordate de IFN-uri se cifra la peste 4,7 miliarde lei, în creştere cu circa 4% faţă de nivelul din iunie 2015. Creditele pentru alte scopuri însumau 473,6 milioane lei, iar cele pentru locuinţe - 174,8 milioane lei.

În ceea ce priveşte creditele acordate firmelor, volumul total al acestora se ridica la 17,9 miliarde lei, o sumă mai mare cu 10,6% faţă de nivelul de la finalul aceleiaşi luni a anului trecut. La finalul lunii iunie, instituţiile financiare nebancare deţineau active şi pasive de peste 33 miliarde lei.

Paul Anghel, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, avertiza recent cu privire la aceste IFN-uri că nu se comportă corect și că sunt comparați de consumatori cu niște cămătari. La rândul său, preşedintele ANPC, Bogdan Marcel Pandelică, spunea că ”Se discută (la nivel european - n. r.) din ce în ce mai constant că practica comercială înşelătoare a devenit o afacere".

Dobânzile practicate de IFN-uri ajung, în România, până la 8000%. 

VEZI ȘI: Românii, păcăliți cu credite pe loc cu dobânzi ucigașe. "Sunt bombe cu ceas"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel