Lonciu Davidescu a murit. Doliu în sportul românesc

Irina Constantin / 14 ian 2018 / 00:00 Salveaza PDF Comentarii
Doliu
Descriere foto: Doliu

Federația Română de Baschet a anunțat moartea profesorului-antrenor Lonciu Davidescu, la vârsta de 87 de ani.  

Vineri, inima singurului antrenor român cu două trofee ale Cupei Campionilor Europeni în palmares a încetat să mai bată. 

Cine a fost Lonciu Davidescu

Federația Română de Baschet scrie cine a fost Lonciu Davidescu: ”Născut în 1931, în municipiul Bacău, Lonciu Davidescu s-a mutat la numai 14 ani în București, împreuna cu părinții, imediat după încetarea celui de-al doilea Război Mondial. Atras de sportul cu mingea la coș, a absolvit Facultatea de Educație Fizică din București, specializarea baschet, sub îndrumarea profesorului Cornel Encutescu. Aflat într-o continuă cursă de perfecționare, a obținut un master în planificarea și dozarea efortului în sportul de performanță, dar și un doctorat în psihologie sportivă.

Dedicat în totalitate baschetului, profesorul-antrenor Lonciu Davidescu a avut o impresionantă cariera de antrenor, fiind cooptat de-a lungul timpului în staff-urile mai multor echipe din România, Israel, Olanda și Marea Britanie, unde și-a trecut în cont mai multe performanțe deosebite.

Amprenta profesorului-antrenor în România

În România, Lonciu Davidescu și-a pus amprenta atât pe unele echipe de juniori, cât și pe unele divizionare - Liceul Sf. Sava, Cetatea Bucur, Constructorul Sibiu, BC Steaua și BC Târgoviște. A plecat în Israel dupa anii '70 și a urcat rapid spre cele mai înalte culmi profesionale, fiind unanim apreciat ca un foarte bun antrenor secund specializat cu individualizarea și pregătirea fizico-mentală. De altfel, în perioada 1975-1980, atunci când s-a aflat în staff-ul tehnic al legendarei echipe Maccabi Tel Aviv, a contribuit la cucerirea a două trofee ale Cupei Campionilor Europeni (1977 si 1980) precum și a două medalii în Cupa Intercontinentală.

Recunoaștere mondială

Recunoscut pentru metodele aplicate în antrenamentele de individualizare, profesorul-antrenor Lonciu Davidescu a fost cooptat și în staff-urile echipelor naționale de cadeți și juniori ale României (împreuna cu profesorul Giurculescu) și Israelului, iar după 1990 a fost numit director tehnic al Școlii Superioare de Antrenori din cadrul Winghet Institut (Anglia) dar și al Givat Washington.

[citeste si]

A participat la foarte multe cursuri internaționale de antrenori și a redactat peste 35 de cărți, studii și cercetări în domeniile tehnico-tactic și moral-volativ în baschet, reușind să creeze și o metodă de pregătire individuală pe posturi.”


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24