Lonciu Davidescu a murit. Doliu în sportul românesc

Doliu
Doliu

Federația Română de Baschet a anunțat moartea profesorului-antrenor Lonciu Davidescu, la vârsta de 87 de ani.  

Vineri, inima singurului antrenor român cu două trofee ale Cupei Campionilor Europeni în palmares a încetat să mai bată. 

Cine a fost Lonciu Davidescu

Federația Română de Baschet scrie cine a fost Lonciu Davidescu: ”Născut în 1931, în municipiul Bacău, Lonciu Davidescu s-a mutat la numai 14 ani în București, împreuna cu părinții, imediat după încetarea celui de-al doilea Război Mondial. Atras de sportul cu mingea la coș, a absolvit Facultatea de Educație Fizică din București, specializarea baschet, sub îndrumarea profesorului Cornel Encutescu. Aflat într-o continuă cursă de perfecționare, a obținut un master în planificarea și dozarea efortului în sportul de performanță, dar și un doctorat în psihologie sportivă.

Dedicat în totalitate baschetului, profesorul-antrenor Lonciu Davidescu a avut o impresionantă cariera de antrenor, fiind cooptat de-a lungul timpului în staff-urile mai multor echipe din România, Israel, Olanda și Marea Britanie, unde și-a trecut în cont mai multe performanțe deosebite.

Amprenta profesorului-antrenor în România

În România, Lonciu Davidescu și-a pus amprenta atât pe unele echipe de juniori, cât și pe unele divizionare - Liceul Sf. Sava, Cetatea Bucur, Constructorul Sibiu, BC Steaua și BC Târgoviște. A plecat în Israel dupa anii '70 și a urcat rapid spre cele mai înalte culmi profesionale, fiind unanim apreciat ca un foarte bun antrenor secund specializat cu individualizarea și pregătirea fizico-mentală. De altfel, în perioada 1975-1980, atunci când s-a aflat în staff-ul tehnic al legendarei echipe Maccabi Tel Aviv, a contribuit la cucerirea a două trofee ale Cupei Campionilor Europeni (1977 si 1980) precum și a două medalii în Cupa Intercontinentală.

Recunoaștere mondială

Recunoscut pentru metodele aplicate în antrenamentele de individualizare, profesorul-antrenor Lonciu Davidescu a fost cooptat și în staff-urile echipelor naționale de cadeți și juniori ale României (împreuna cu profesorul Giurculescu) și Israelului, iar după 1990 a fost numit director tehnic al Școlii Superioare de Antrenori din cadrul Winghet Institut (Anglia) dar și al Givat Washington.

[citeste si]

A participat la foarte multe cursuri internaționale de antrenori și a redactat peste 35 de cărți, studii și cercetări în domeniile tehnico-tactic și moral-volativ în baschet, reușind să creeze și o metodă de pregătire individuală pe posturi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel