Locuința lui Brâncuși, coteț de găini și dărâmată. Gigel Știrbu face apel

Deputatul liberal Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Cameră, face apel la ministrul Culturii, în contextul prăbuşirii locuinţei în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi, să ia măsuri pentru salvarea patrimoniului cultural naţional. 

Într-un comunicat remis vineri, Ştirbu susţine că Ministerul Culturii se află în imposibilitatea de a exercita dreptul la preempţiune asupra unor imobile monumente istorice din cauza unui "dezinteres administrativ şi politic".
 
Locuința lui Brâncuși, coteț de găini
 
"Am aflat cu stupefacţie că locul în care s-a născut unul dintre cei mai mari artişti ai României şi ai lumii întregi, Constantin Brâncuşi, din Hobiţa, s-a prăbuşit definitiv. Fusese coteţ de găini, vândut pe un cal şi 500 de lei. Pereţii, sprijiniţi cu bârne de lemn, au cedat. În 1971, comuniştii au construit, la 200 metri distanţă de cea originală, o copie, vizitată, anual, de peste 10.000 de oameni. Inactivul ministru al Culturii a dispus o inspecţie la faţa locului din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, pentru a justifica dezinteresul administrativ şi politic care face ca MCIN să fie în imposibilitatea de a exercita dreptul de preempţiune cu privire la imobile monumente istorice şi bunuri culturale mobile clasate. Dar până acum ce a întreprins invizibilul ministru Ivaşcu? Mai nimic."
 
A fost clasată pe lista monumentelor istorice
 
"Deşi locuinţa a fost clasată pe lista monumentelor istorice în urmă cu aproximativ 15 ani, în anul sărbătoririi Centenarului, se puteau găsi fonduri pentru a fi reabilitată casa în care s-a născut marele sculptor", a afirmat Ştirbu.
 
Deputatul liberal arată că România are cea mai mare rată de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, iar Ministerul Culturii trebuie să protejeze patrimoniul şi valorile culturale româneşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel