Liviu Dragnea, scrisoare către Klaus Iohannis

Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a trimis o scrisoare președintelui țării, după ce Klaus Iohannis a afirmat că dacă nu ar fi fost taxa radio-TV ar fi promulgat legea care elimină 102 taxe nefiscale. 

Iată scrisoarea trimisă de către președintele PSD, Liviu Dragnea, către președintele Klaus Iohannis: 

”Stimate Domnule Preşedinte,

Vă scriu în calitate de inițiator al legii prin care se elimină taxele pentru posturile publice de radio și televiziune. Regret faptul că Preşedinţia nu a considerat necesar să îl invite pe iniţiatorul legii la dezbaterea pe care o organizează. În interesul unei dezbateri echilibrate vă solicit să prezentaţi astăzi şi următoarele argumente care explică rațiunile pentru care am propus această măsură, precum și alternativele de finanțare a celor două posturi publice, astfel încât buna lor funcționare și independența editorială să nu fie afectate.

În primul rând aș dori să subliniez că eliminarea celor două taxe nu presupune în niciun caz că cele două posturi vor dispune de mai puține fonduri. Dimpotrivă, propunerea PSD le poate asigura o finanțare mai consistentă și mai predictibilă.

Astfel, în locul celor două taxe, care până acum erau plătite în mod direct de cetățeni, atât televiziunea publică, dar și radioul public vor primi anual, de la bugetul de stat o sumă fixă pentru fiecare cetățean al României. Aceste sume fixe vor fi aprobate în fiecare an, de către Parlament, prin Legea Bugetului de Stat, fără a mai implica alte negocieri ulterioare cu factorii de decizie de la nivel guvernamental. Prin urmare, cele două posturi publice vor căpăta mai multă independență față de decidenții politici, comparativ cu situația din prezent, în care Radioul și Televiziunea publice depind în mare măsură de negocierile purtate cu reprezentanții executivului pentru completarea sumelor insuficiente încasate din taxele radio-TV.

De exemplu, pentru anul 2017, propunerea PSD este ca pentru postul public de televiziune să fie alocată o sumă de 34 de lei pentru fiecare cetățean român, de unde rezultă un buget anual de aproximativ 680 milioane lei, respectiv 151 milioane euro (20 milioane cetățeni x 34 lei). Spre comparație, conform Raportului de activitate publicat de Societatea Română de Televiziune (SRTV) pentru anul 2015, această societate a încasat din taxa TV o sumă totală de 334,5 milioane lei, respectiv 74 milioane euro, adică jumătate din nivelul propus de PSD (Raportul de activitate al SRTV pe anul 2015).

În mod similar, pentru Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) ar urma ca pentru anul 2017 să se aloce prin Legea Bugetului de Stat o sumă de 21 lei pentru fiecare cetățean român, ceea ce ar reprezenta un total de 420 milioane lei, respectiv 93 milioane euro (20 milioane cetățeni x 21 lei). Adică mai bine decât dublul sumei colectate din taxa radio în 2015 de către SRR, care a raportat venituri din această sursă în cuantum total de 206,7 milioane lei, respectiv 46 milioane euro (Raportul de activitate al SRR pe anul 2015).

S-a înțeles greșit că în modelul actual posturile publice de radio și televiziune ar fi idependente pentru că, încasând taxe direct de la cetățeni nu ar depinde de decidenții politici pentru alocarea unor fonduri de la bugetul de stat. În realitate, taxele radio-TV nu asigură decât o parte din cheltuielile acestor două instituții. De pildă, în cazul Societății Române de Televiziune, veniturile din taxa TV nu asigură decât 70% din cheltuieli, fiind mereu necesară intervenția Guvernului pentru a transfera sume de la Bugetul de Stat. Iar aceste suplimentări de fonduri din Buget nu se fac pe baza unei reguli obiective, ci prin negocieri arbitrare între cele două părți, care pun cele două instituții media într-un raport de dependență față de decidenții din Executiv.

[citeste si]

În propunerea PSD, procedura de alocare a fondurilor pentru cele două societăți va fi stabilită prin lege, ceea ce înseamnă că fondurile necesare pentru buna lor funcționare vor fi suficiente și predictibile, indiferent de conjucturile politice și fără a mai depinde de negocieri arbitrare cum s-a întâmplat până în prezent pentru obținerea alocărilor suplimentare de la bugetul de stat în vederea completării veniturilor insuficiente din taxele radio-TV.

În ceea ce privește independența editorială a celor două instituții, aspectele care țin de asigurarea finanțării corespunzătoare nu reprezintă decât un element secundar în raport cu modul în care sunt numite persoanele din conducerea celor două instituții media. Oricât de îndestulătoare ar fi sumele alocate acestor două posturi, independența lor nu va fi asigurată dacă numirile echipelor de management vor continua să se facă după un algoritm politic așa cum s-a întâmplat până în momentul de față.

Putem afirma cu certitudine că situația economică dificilă în care se află în prezent Societatea Română de Televiziune este în mare parte rezultatul unui management defectuos care a durat o lungă perioadă pentru că numirile s-au făcut mai degrabă după criterii politice, decât profesionale.

De aceea, o discuție serioasă privind idependența editorială, dar și în ce privește calitatea managementului celor două posturi publice de radio și televiziune ar trebui să plece în primul rând de la stabilirea unei proceduri transparente și obiective pentru numirea în conducerea celor două posturi a unor persoane neutre din punct de vedere politic și cu o foarte bună pregătire în managementul media.

În opinia PSD, o astfel de procedură va trebui stabilită la nivelul comisiilor de specialitate din Senat și din Camera Deputaților, printr-un consens cât mai larg din partea reprezentanților tuturor partidelor politice care vor accede în viitorul Parlament. PSD își manifestă deschiderea față de eventualele propuneri venite din partea unor organisme reprezentative din domeniul media, cu o bună reputație pe plan intern și internațional.

Cu deosebită stimă,
Liviu Dragnea
Președintele Partidului Social Democrat”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel