Liviu Dragnea revoluționează PSD. Ionela Dobrică, interviu despre procesul prin care trece partidul-exclusiv

Liviu Dragnea, președintele PSD, a venit cu o propunere extrem de importantă pentru partidul său.

La un eveniment organizat recent, el le-a încurajat pe tinerele social-democrate să se implice mai mult în viaţa socială şi politică, precizând că s-a declanşat un proces de modernizare şi întinerire a partidului. În acest context, Ionela Dobrică, fost subsecretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informațională, tânără social-democrată din Buzău, a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News în care ne-a spus cum vede 'noua față' a partidului.

DC News: Spunea Liviu Dragnea că încurajează tinerele social-democrate să se implice în politică. Cum vezi tu această abordare: necesitatea reînnoirii PSD-ului prin atragerea de tineri, în special tinere?

Ionela Dobrică: Mă bucură faptul că domnul președinte Dragnea susține implicarea tinerelor social-democrate în politică. Acest lucru este o dovadă clară a faptului că PSD dă dovadă de echilibru. Cred de asemenea că încurajarea domnului Dragnea trebuie să fie dublată de dorința de implicare a tinerelor social-democrate. Dacă suntem nemulțumite de faptul că nu suntem suficient de implicate în tot ceea ce înseamnă activitatea PSD, noi suntem cele care trebuie să facem primul pas pentru a schimba acest lucru. Am considerat mereu că atunci când îți dorești să schimbi ceva tu trebuie să fii primul care ia atitudine pentru că nimeni altcineva nu o va face pentru tine!

DC News: Tu ești la început de carieră în politică. Te-a ajutat faptul că ești femeie sau mai degrabă uneori a fost un dezavantaj?

Ionela Dobrică: Faptul că sunt femeie nu constituie un avantaj, dar nici un dezavantaj. La fel cum nici tinerețea nu o văd ca pe o calitate sau un defect. Indiferent de gen sau vârstă, consider că educația este cea care ne deosebește cu adevarat. Educația pe care am primit-o în școală dar și în familie m-a învățat să fiu perseverentă și să nu mă abat de la drumul la care am pornit indiferent de condiții. Multe persoane mi-au zis că politica este o lume a bărbaților și că îmi va fi greu, dar acest lucru nu a făcut altceva decât să mă ambiționeze și mai tare. Societatea este formată atât din bărbați cât și din femei, de aceea și noi femeile, avem nevoie de reprezentante în clasa politică.

DC News: Este o cale de mijloc între carieră și familie?

Ionela Dobrică: Din punctul meu de vedere, există atât timp cât există înțelegere și comunicare între cei doi parteneri. Așa cum femeile sunt mame și soții, la fel și bărbații trebuie să își îndeplinească îndatoririle de soț și tată față de familie. Așa cum există bărbați cu o cariera de succes și în același timp cu o familie frumoasă, nu văd de ce noi, femeile, nu am putea să împăcăm în mod eficient viața de familie cu cea profesională.

DC News: La momentul actual, este respectat principiul egalității de gen în promovarea în carieră?

Ionela Dobrică: Cred că s-au facut progrese semnificative în ceea ce privește respectarea principiului egalității de gen, dar cu toate acestea, se mențin în continuare diferențe de gen. Statisticile ne arată că pe piața muncii femeile sunt mai slab plătite decât bărbații, iar posturile decizionale sunt ocupate în numar mare de bărbați. Comparativ cu alte țări, spre exemplu cu țările nordice, consider că mai avem mult de muncă până ajungem la un procent de reprezentare apropiat de cel al bărbaților la nivelul administrației sau la nivel parlamentar, însă, suntem pe drumul cel bun.

DC News: Care au fost concluziile trase la dezbaterea Carieră vs. Familie?

(w670)

Ionela Dobrică: Așa cum v-am spus și mai devreme, cel mai important lucru în care eu cred, si cei din sala l-au spus, este acela ca daca vrei să schimbi ceva, tu ești cel care trebuie să facă primul pas. Ceea ce m-a surprins, a fost opinia domnilor prezenți care au spus că, femeia nu trebuie să facă o alegere între carieră și familie.

DC News: Care este politiciana care te inspiră?

Ionela Dobrică:  Sunt foarte multe femei de succes în viața politică din România iar acest lucru mă bucură. Avem femei care ocupă funcția de ministru, sunt doamne primar și doamne care exercită atribuții de conducere în instituții publice și organe ale statului. Cred că fiecare dintre aceste doamne pot constitui un model. Spre exemplu, admir voința doamnei Olguța Vasilescu, dar și diplomația și eleganța doamnei Rovana Plumb. Și trecând peste granițele României, pot spune că Angela Merkel este un adevărat exemplu de femeie puternică. Este prima femeie cancelar din istoria Germaniei și reușește să se mențină încă din 2005 în această poziție.

Liviu Dragnea: 'Am declanşat un proces de modernizare şi de întinerire a partidului. Acesta trebuie să fie anul în care să facem o punte peste generaţii sau între generaţii, în aşa fel încât să dăm posibilitatea pentru cât mai mulţi tineri, şi eu mi-aş dori să fie cât mai multe tinere social-democrate, să se implice în politică atât în ceea ce priveşte alegerile locale, cât şi în ceea ce priveşte alegerile parlamentare şi, sper eu, după alegerile din toamnă şi în partea guvernamentală, în administraţia centrală'.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel