EXCLUSIV  Liviu Dragnea, mișcare extrem de interesantă. Scenariu: cum va reacționa PNL

Liviu Dragnea a spus că a vorbit cu Principesa Margareta despre rolul Casei Regale în societate, el menționând că statul acesteia trebuie "mult mai bine reglementat".

"Trebuie ca această instituție fundamentală, importantă pentru societatea românească să aibă un statut foarte clar, să poată să fie ajutată și cred că acest lucru poate fi reglementat prin lege", a declarat președintele PSD. A urmat un val de reacții, unele pro, iar altele contra.

DC News l-a contactat pe Radu Călin Cristea, scriitor și membru CNA, pentru a afla cum vede această mișcare interesantă privind Casa Regală.

"Liviu Dragnea a făcut o expunere corectă a situației. Sunt la curent cu demersurile Casei Regale pentru căpătarea unei personalități sui generis ca instituție publică autonomă, cu toate efectele ce decurg din acest statut. Statuarea Casei Regale în regimul de drept public din România, autonomia acesteia în context cu alte instituții de stat, recunoașterea rolului ei istoric și a misiunii generale ce nu s-a abătut de la Normele sale Fundamentale de la înființare, acum 150 de ani, și pînă în prezent trebuie prinse într-o lege. Spiritul monarhic trebuie să primească și cîteva ajustări instituționale care să țină cont de mersul vremurilor de astăzi. Semnalele primite, după știința mea, din Parlament, Guvern, Președinție etc. sunt că forme împrospătate de adecvare a comunicării Casei Regale cu statul sunt binevenite, în deplin respect pentru rolul instituției monarhice în societatea românească", a spus Radu Călin Cristea în exclusivitate pentru DC News.

"Este firesc ca proiectele Casei Regale, pe termen mediu și lung, să fie documentate în raport cu instituțiile esențiale din stat, în primul rînd Parlamentul. Adică urmașul Parlamentului din 1947 care n-a validat prin vot actul abdicării forțate a M.S. Regelui. Sunt chestiuni substanțiale de pus la punct, dar și detalii deloc neglijabile. De pildă, consider că ar fi binevenită o creare a arhivei Casei Regale avînd în vedere accesul extrem de anevoios la Arhivele Statului din perioada de dinainte de abdicare. În acord cu observațiile dlui Dragnea ("Casa Regală este un simbol al României de care trebuie să avem grijă"), mă bucur să aflu că instituții de decizie tratează cu bunăcuviință, într-un dialog franc și prietenos, acest proiect al Casei Regale. Mă aștept, ca atare, ca susținerea acestuia în Parlament să fie foarte largă și îmi vine ușor să-mi imaginez că, de exemplu, PNL va sprijini cu inima deschisă proiectul de act normativ inițiat de Casa Regală, amintindu-și, poate, că la originea aducerii pe tron a viitorului Rege Carol I s-a aflat marele om politic liberal Ion C. Brătianu. Ar fi dezirabil, în opinia mea ca, luînd în considerație caracterul autonom al Casei Regale, normele ei de funcționare să fie adoptate sub forma mai flexibilă a unui "statut"", a adăugat Radu Călin Cristea.

"Ca părere personală – socotesc că, în afara surselor proprii de finanțare, bugetul Casei Regale, cu toate procedurile privind relația cu ordonatorul principal de credite (Parlamentul sau una din Camerele acestuia) ar fi bine să folosească drept ghid și model Academia Română cu care toți Regii României au colaborat într-o desăvîrșită armonie. Academia și Coroana s-au născut în același an, iar Principele Carol a fost primul membru de onoare al, pe atunci, Societății Academice Române. Asocierea simbolică a celor două instituții ar întări astfel o tradiție începută cu un secol și jumătate în urmă", ne-a mai zis scriitorul.

Dragnea, la Palatul Elisabeta

Liviu Dragnea a precizat că a fost contactat zilele trecute de Protocolul Casei Regale și a primit invitația de a se vedea joi cu principesa Margareta. El a spus că discuția pe care a avut-o la Palatul Elisabeta a fost legată de rolul Casei Regale în viața publică din România și în societatea românească în general.

[citeste si]

"Punctul meu de vedere, pe care l-am transmis Alteței sale Regale și pe care îl spun și public și o să-l spun și colegilor mei, este că statutul Casei Regale din România trebuie mult mai bine reglementat. Trebuie ca această instituție fundamentală, importantă pentru societatea românească să aibă un statut foarte clar, să poată să fie ajutată și cred că acest lucru poate fi reglementat prin lege. Astăzi o să vorbesc și cu colegii mei, cu domnul Tăriceanu, cu domnul Steriu și cu domnul Daniel Constantin, să încercăm să găsim o modalitate prin care Casa Regală să aibă funcționarea stabilită prin lege, pentru că acum, din păcate, nu există. Cred că o să am o discuție și cu prim-ministrul Dacian Cioloș și cu celelalte partide parlamentare. Pentru întreaga societate românească rolul Casei Regale trebuie să fie foarte bine definit și vom sprijini lucrul acesta", a declarat Dragnea.

Potrivit acestuia, Casa Regală este implicată în viața publică, dar este nevoie de o reglementare legală.

"Din discuțiile pe care le-am avut acum, am înțeles că nu există o reglementare legală prin care statutul Casei Regale să fie clarificat și eu cred că acest lucru trebuie rezolvat și o să facem tot ce e posibil să rezolvăm lucrul acesta", a adăugat Dragnea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel