LIVE TEXT/VIDEO: Iohannis, ANUNȚURILE ZILEI înainte de începerea școlii și alegeri

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat o conferință de presă la Palatul Cotroceni, la ora 18.

Evenimentul începe la ora 18:00. Rămâneți alături de site-ul nostru.

LIVE TEXT

- Astăzi, din păcate, avem noi cifre îngrijorătoare, atât în ceea ce privește cazurile noi de infectare, cât și numărul de decese și de persoane internate în ATI. Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndoliate.

- În contextul unor noi măsuri de relaxare, fac un nou apel. Dragi români, continuați să fiți responsabili. Virusul, în absența încă a unui vaccin, are o singură barieră: grija fiecăruia pentru propria persoană și pentru cei din jur. Protejați-vă, așa cum știm cu toții. Este evident că acestea sunt singurele arme pe care le avem împotriva acestui virus.

- Sigur, nu este totul perfect, însă fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării. În toate țările lumii, sistemele de sănătate au fost supuse unor presiuni extreme, România nu a făcut excepție. Mulțumesc încă o dată cadrelor medicale, dar, așa cum știm cu toții, lupta nu s-a încheiat. De aceea, fac apel la personalul medical, la managerii de spital, la DSP, să continue munca începută, să se mobilizeze, să aibă spitalele dotare pentru a avea tot ce este nevoie pentru îngrijirea persoanelor bolnave. Acestea sunt problemele reale ale României, iar autoritățile fac tot posibilul.

- Sunt, însă, unii care, în loc să ajute, încearcă să saboteze și să pună piedici. Mă refer la PSD. Am asistat luni la o situație ciudată. Timp de mai multe zeci de minute, s-a așteptat formarea cvorumului acelei moțiuni neavenite. Chiar cei care au inițiat nu au reușit să asigure prezența acelor parlamentari. Am spus că este cinică depunerea moțiunii înainte de alegerile parlamentare la termen și în pandemie.

- Acum, după eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit toată această discuție politicianistă a PSD, care pur și simplu nu-și poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un partid atât de lipsit de seriozitate, care acționează politic nu pentru cetățeni, ci pentru proprii membri. Eu mulțumesc tuturor formațiunilor care au înțeles gravitatea momentului și nu s-au alăturat unor interese strict electorale. Sper ca pesediștii să ia foarte în serios această lecție și să înțeleagă că, în România, politica nu se mai poate face așa cum continuă ei să o facă de ani de zile, cu mize de partid. Unii lideri ai PSD continuă să indice o nouă moțiune. Încetați cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere și să pună în pericol combaterea Covid-19. Criza sanitară a generat relații în lanț care ne-au arătat eșecul instituțional al acestui mod de politică specific ultimilor 30 de ani, patentat de PSD. Acum s-a văzut diferența între politicienii care și-au asumat guvernarea și cei fără soluții, cu știri false și care fac rău propriilor cetățeni. România trebuie să se dezvolte și să lase în urmă practicile nefaste ale trecutului. 

ÎNTREBĂRI

Î: Firma care a câștigat licitația măștilor sanitare nu poate livra toate măștile la timp. Ce vor face autoritățile? 

R: Autoritățile vor face ce scrie în contract. Dar, înțeleg că s-a început livrarea acestor măști și este responsabilitatea firmei care a contractat să livreze așa cum s-a angajat. În rest, sunt detalii pe care le pot explica cei care au încheiat contractul.

Î: Dacă nu vor fi livrate la timp?

R: Cu siguranță se vor găsi soluții, la guvern, la administrațiile locale. Deja s-a început.

Î: Mașina ministrului Transporturilor a fost implicată într-un accident. Considerați că ministrul are o responsabilitate, chiar dacă nu se afla la volan?

R: În primul rând, pot să spun că este regretabil că se întâmplă un accident, chiar cu un demnitar al statului. Putem trage două concluzii grave. Prima, că nu este bine să te grăbești când mergi cu mașina undeva. Doi, se vede încă o dată foarte clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Din toată discuția, partea bună este că nimeni nu a fost grav rănit. În rest, se va investiga.

Î: Potrivit unui raport european, România este pe primul loc când vine vorba de mortalitatea Covid-19. Ați discutat cu ministrul Sănătății de ce este atât de mare în România?

R: Da. Am discutat, evident, și în ultimele zile, cu ministrul Sănătății. Datele sunt îngrijorătoare. Exact din acest motiv, repet ca oamenii să aibă grijă, să păstreze distanța, să se spele pe mâini, să poarte masca. Îmi pare rău că trebuie să repet mereu. Dacă nu vreți la spital, feriți-vă de boală. Statisticile, dacă le luăm pe ultimele două săptămâni, ne arată o creștere. Însă, dacă luăm întreaga perioadă, pot să spun că nu stăm cel mai rău, nici la numărul de infectați, nici la numărul de decese pe 100.000 de locuitori. Dar, asta nu aduce pe nimeni la viață dintre cei care au decedat. Avem nevoie de aceste măsuri simple.

Î: Este vina oamenilor că nu se protejează suficient?

R: Am mai discutat vina autorităților și putem să ne reamintim că nu am stat rău până când, în Parlament, PSD a tărăgănat adoptarea legii carantinei. Din păcate, atunci un număr mare de persoane s-a infectat pentru că s-a indus ideea că nu este periculoasă boala. Acum plătim prețul.

Î: În legătură cu escaladarea tensiunilor dintre Turcia și Grecia, care este poziția României?

R: Evident că ne îngrijorează. Aceste tensiuni care au crescut, trebuie să recunoaștem, în ultimele săptămâni, nu ne fac bine. Nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că diferențele se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică, nu prin înarmări sau alte gesturi. În continuare, sunt convins că lumea își va da seama că nu se rezolvă așa nimic și că se vor întoarce la negocieri. Pentru Marea Neagră, nu văd probleme acum.

Î: Înainte ca Liviu Vasilescu să demisioneze, a semnat și detașarea lui Radu Graviș. În calitate de șef al CSAT, veți cere lămuriri de la vârful MAI?

R: La aceste întrebări vă poate răspunde cel mai bine Poliția sau Ministerul. Sunt chestiuni de bucătărie interne, mai bine întrebați acolo.

Î: Revenind la cazul ministrului Transporturilor, este diferită situația lui Bode cu cea a lui Gabriel Oprea?

R: Cu greu pot fi comparate aceste două spețe. Ne amintim cu tristețe de incidentul de acum câțiva ani când un polițist a murit într-un accident. Din informațiile mele, încă se cercetează. În acest ultim accident, nu a fost vorba de vreo coloană. Ministrul a mers cu mașina SPP. Dacă, acolo în trafic s-a greșit, vom afla repede cine și de ce a greșit. Cred că este bine să se lămurească circumstanțele, dar, din informațiile mele, ministrul a fost pe banchetă, în spate. Nu este bine să speculăm până nu avem datele.

Î: Care este mesajul direct către profesorii din România?

R: Evident că voi avea un mesaj special pentru dascăli, pentru elevi, dar va fi livrat cu o ocazie specială, nu într-o conferință de presă. Voi avea cu certitudine un mesaj la începerea școlii.

Î: Dacă această creștere a epidemiei continuă, se abandonează măsurile de relaxare?

R: Este evident că mulți se întreabă ce facem. Deocamdată, experții și epidemiologii spun că școala poate începe. Dacă, Doamne ferește, crește numărul de persoane sau dacă crește neașteptat numărul persoanelor la ATI, sigur că s-ar pute apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite, învățământul online sau săptămâna altfel care există deja, dar eu sper să nu fie cazul să ajungem acolo.

Î: Părinții vor afla exact cum se desfășoară anul școlar cu câteva zile înainte. Ce părere aveți?

R: Boala nu este previzibilă, evoluția este greu de prezis. Noi am sperat să ajungem cât de curând să avem sub 100 de cazuri pe zi, dar lucrurile sunt altfel și din vina unor politicieni. Chiar dacă este puțin mai greu de acceptat, aceasta este evoluția epidemiei. Trebuie să fim realiști, să luăm măsuri atunci când avem toate datele.

Î: Moțiunea de cenzură a ridicat din nou problema traseismului în PNL. În aceste condiții, scopul scuză mijloacele? Sprijiniți PNL cu oameni foști PSD?

R: Eu sunt împotriva acestui traseism politic, am avut întâlniri cu colegi PNL și le-am spus. Evident, cazuri punctuale au apărut și trebuie să spun încă o dată. Eu sunt împotriva traseismului politic și sper să prind vremea în politica românească când nu va mai fi. Probabil se va ține cont din ce în ce mai mult (n.r. de recomandările lui Iohannis). 

Î: Știți ce anume au promis liberalii celor de la UDMR pentru boicotul moțiunii?

R: Am urmărit și eu cu oarece surprindere aceste schimbări de atitudine pe parcursul zilei, dar nu am aceste informații. Va trebui să întrebați la UDMR. Nu cunosc motivația și nu-mi permit să fac presupuneri.

Î: Italia a anunțat recent că așteaptă muncitori sezonieri români. Cât de mult ar urma să fie protejați muncitorii români?

R: Am avut cazuri nefericite în această primăvară. Cred că toată lumea a tras de acolo concluziile. Mă aștept la o mult mai multă protecție pentru românii noștri care merg la muncă în altă parte.

Î: Ministrul Educației a spus că nu are termen pentru celelalte tablete. Ați discutat cu doamna Anisie și v-a explicat cum vor avea acces la educație copiii?

R: La guvern se caută soluții pentru aceste probleme. E clar, copiii au nevoie.

Î: PSD a anunțat că intenționează ca la dezbaterea rectificării bugetare să elimine articolul privind majorarea pensiilor cu 14% și doresc 40%. Cum vedeți acest demers?

R: Este un demers politicianist, populist, electrorialist, fără fundament. Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziție. Guvernul a motivat în nenumărate rânduri de ce creșterea pensiilor este doar de atât cât este. I-am auzit pe unii din partidul acesta afirmând cu nesimțire că pensiile au fost tăiate. Nu, pensiile au fost majorat, iar pensionarii pot verifica, dar mai mult decât atât nu s-a putut. Sigur, după ce economia își va reveni, se vor găsi soluții pentru a veni cu majorările care sunt așteptate. Toată lumea le așteaptă și pot să înțeleg simplu acest lucru, însă, să vii acum în Parlament, și să spui că din opoziție știi mai bine câți bani sunt, mi se pare contraproductiv. Vreau să subliniez și ce mi-a plăcut. CCR a constatat că, în Parlament, nu se pot lua decizii care pun în dificultate finanțele publice. NB PSD nu poate din opoziție să facă acest lucru, ar fi absurd. Au amăgit pensionarii știind că mărirea nu va fi posibilă.

Î: Doamna Hosu tot pentru prestigiul instituției poate demisiona?

R: Bună întrebarea, sunt convins că va fi analizată această speță la CSM și vom primi de acolo un răspuns autorizat. Părerea mea este că CSM va da o un răspuns la această chestiune. 

Î: Dacă părinții refuză vaccinarea anti-Covid-19, vor fi primiți la școală copiii?

R: Ar fi excelent să avem un vaccin și, în măsura în care vom avea acest vaccin, se va pune problema obligativității. Eu sunt de părere că lumea trebuie să se vaccineze, dar întrebarea trebuie analizată foarte atent. Cred că este foarte bine să fie vaccinați copiii, dar nu cred că este bine să nu aibă dreptul la învățământ dacă părinții nu îi vaccinează. 

Î: Nu considerați că se impun, după ziua alegerilor, dezinfecții în clasele școlii?

R: Sunt perfect de acord că trebuie să se găsească soluții pentru dezinfecții. Este foarte clar că activitatea în școli va fi deranjată de activitatea de vot. O zi sau două înainte de vot, școala va trebui să fie liberă. După ziua votului, este foarte clar că este nevoie de o perioadă de dezinfecție. Aceste lucruri trebuie rezolvate foarte urgent de guvern.

Î: PNL a trecut de la primari PSD la parlamentari PSD. În acest condiții, veți cere liderului PNL să nu-i pună pe lista pentru parlamentare pe aleșii transferați de la PSD?

R: Nu pot decât să repet. Eu sunt împotriva traseismului, am spus și public și colegilor și colegelor din PNL. În consecință, ei vor avea propria abordare. Din calitatea de președinte al României nu pot să merg la un lider de partid să-i solicit pe cine să pună pe listă. Cel mai bine întrebați acolo, la partid. Eu tot timpul am cerut românilor să voteze oameni responsabili.

LIVE TEXT-ul a luat sfârșit la 18:38. Mulțumim că ați fost alături de DC NEWS!

VIDEO

Știrea inițială:

DC NEWS și DC NEWS TV vă oferă evenimentul în format LIVE TEXT și VIDEO. Rămâneți alături de noi pentru cele mai noi anunțuri ale președintelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel