Listeria: de ce infecția cu această bacterie este atât de periculoasă și cum poate fi evitată

bacterie
bacterie

Deși numărul de cazuri de infecţie cu Listeria nu este foarte mare, numărul de decese reprezintă o mare îngrijorare. În Spania, ultimul focar de infecție cauzat de această bacterie periculoasă a afectat peste 100 de pacienți. Aceştia au consumat o marcă de carne ambalată contaminată.

Potrivit OMS, femeile însărcinate au o probabilitate de 20 de ori mai mare de infecţie cu Listeria

Simptome

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.

Dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomele pot fi mult mai severe. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

Unde poate fi găsită

Listeria poate fi găsită în apă, sol, legume, alimente sau pe suprafața animalelor. În plus, rezistă la diferite metode de conservare a alimentelor.

Cum poate fi prevenită


Deși produsele alimentare pot fi contaminate din procesul de fabricație, există unele măsuri care pot fi luate pentru a diminua șansele de infecție.

Se recomandă consumul de brânzeturi proaspete făcute cu lapte pasteurizat.

Încălziți mezelurile și carne rece înainte de a mânca, nu consuma mâncarea care a stat mai mult de 3-4 zile în frigider și asigurați-vă că temperatura frigiderului este întotdeauna sub 40 ° C.

Pe de altă parte, OMS insistă asupra controlului total din momentul fabricării și recomandă ca să separe alimentele crude de cele gătite.

Ar trebui să vă adresați unui medic dacă aveți simptomele descrise și ați mâncat oricare dintre alimentele de risc, potrivit bbc.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel