Lista senatorilor PNL care au votat împotriva plafonării dobânzilor

Senatul a adoptat, luni, cu amendamente, propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR.

Au fost exprimate 73 de voturi favorabile, 18 "împotrivă" şi 13 abţineri. Iată cine sunt senatorii care au votat împotriva plafonării dobânzilor:

(w670) 

Potrivit textelor adoptate, "în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare pot produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an".

"Dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi: de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant", prevede amendamentul adoptat de plen.

Nu poate depăşi 18% pe an

De asemenea, dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi 18% pe an, în cazul creditelor de consum. "Pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar", stipulează proiectul.

[citeste si]

Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalităţi de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele interes-moratorii. Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, mai prevede textul adoptat.

Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel