Lira turcească atinge un minim istoric după ce Erdogan a demis oficiali ai băncii centrale

Preşedintele Israelului, vizită în Turcia. Erdogan: Ar putea deschide o nouă cale în relaţiile dintre cele două țări
Preşedintele Israelului, vizită în Turcia. Erdogan: Ar putea deschide o nouă cale în relaţiile dintre cele două țări

Lira turcească a atins un minim istoric după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat o nouă rundă de concedieri la banca centrală a țării, relatează Financial Times.

Într-un decret publicat noaptea târziu, la câteva ore după ce s-a întâlnit cu Sahap Kavcioglu, guvernatorul băncii, Erdogan a înlăturat doi viceguvernatori.

Unul dintre ei a fost singurul membru al comitetului de politică monetară al băncii, format din șapte membri, care s-a opus reducerii ratei dobânzii care a șocat investitorii internaționali luna trecută, conform sursei citate. Acesta s-a opus, de asemenea, politicii controversate de vânzare a rezervelor de valută ale băncii, într-o încercare sortită eșecului de a susține lira. Politica a început la începutul anului 2019 și a continuat până la sfârșitul anului trecut.

Despre cel de-al doilea viceguvernator demis se spunea că ar putea să-i succeadă lui Kavcioglu.

Erdogan, care a condus Turcia timp de aproape două decenii, a obținut un control fără precedent asupra băncii centrale în ultimii ani. Președintele, un adversar al ratelor ridicate ale dobânzilor, a intrat în conflict cu mai mulți guvernatori în timp ce a încercat să acorde prioritate creșterii economice cu orice preț - inclusiv al inflației în creștere.

În tranzacțiile de peste noapte, lira, deja sub presiune din cauza dolarului american puternic și a îngrijorărilor investitorilor cu privire la politica economică și externă a Turciei, a scăzut cu 1%, la 9,19 lire pentru un dolar. Moneda a suferit câțiva ani de cădere, pierzând 59% din valoare față de dolar de la începutul anului 2018, notează Mediafax.

Mulți investitori străini și-au retras deja banii din Turcia

Mulți investitori străini și-au retras deja banii din Turcia ca răspuns la ceea ce ei consideră a fi o politică neconvențională și imprevizibilă. Investitorii străini dețineau doar 6 miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2021, potrivit datelor băncii centrale, comparativ cu 61,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă din 2013.

VEZI ȘI: De la supa de vită din Tokyo până la puiul prăjit din Londra, consumatorii încep să resimtă durerea provocată de creșterea bruscă a prețurilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel