Liderii instituțiilor UE, scandalizați de comportamentul lui Băsescu

băsescu pes dc
băsescu pes dc

Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, se arată "dezamăgit și șocat" de comportamentul președintelui Traian Băsescu, precizând că acesta reprezintă "o amenințare evidentă la adresa standardelor democratice și constituționale," informează un comunicat al PES, dat publicității joi, la Bruxelles.

PES critică afirmațiile președintelui din ultimul său interviu televizat, din data de 27 noiembrie, și catalogările pe care acesta le-a făcut, numindu-l pe premier "mitoman" și "porc". Totodată, socialiștii europeni consideră inacceptabilă atitutidinea lui Traian Băsescu cu privire la numirea premierului după alegerile din iarnă, după ce șeful statului a lăsat de înțeles că nu-l va nominaliza pe Victor Ponta, chiar dacă USL câștigă majoritatea. Momentan, USL este creditat cu 62% din intențiile de vot, amintesc Socialiștii Europeni, citați de cotidianul.ro.

"Aceasta este o ameninţare vădită la standardele democratice şi constituţionale. Este deja o îngrijorare faptul că el a ales să recurgă la un asemenea limbaj incendiar şi să intre el însuşi în campania electorală deşi deţine o funcţie care ar trebui să rămână neutră politic, însă ameninţarea de a nu-l desemna pe domnul Ponta depăşeşte limita," spune Stanișev, potrivit comunicatului PES.

Liderul socialiștilor face totodată un apel la liderii instituțiior UE să condamne comportamentul lui Traian Băsescu. "Ameninţarea preşedintelui României reprezintă un afront la adresa Constituţiei. În timpul verii UE a fost extrem de vigilentă în monitorizarea standardelor democratice şi respectarea de către actorii politici a Constituţiei. Le cer acum să aplice aceleaşi standarde precise," precizează liderul PES.

"Am încredere că poporul român va vedea dincolo de aceste manevre. Avansul semnificativ şi ferm din sondaje al lui Victor Ponta indică faptul că românii vor ca ţara lor să se îndrepte spre o direcţie mai calmă şi mai progresistă," conchide Serghei Stanișev.

Întrebată despre succesiunea de atacuri verbale dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, a refuzat să comenteze situația politică din România, în conferința de presă zilnică a executivului comunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel