Lider PNL: În USL nu s-au discutat modificările din Codul Penal

Vicepreședintele PNL, Relu Fenechiu, susține că amendamentele propuse la noul Cod Penal au fost propuse de membrii comisiei juridice și că el, personal, nu știe să fi existat discuții în USL pe acest subiect.

"Nu știu dacă toată lumea a înțeles că în accepțiunea Codului Penal funcționarul public nu e unul și același lucru cu funcționarul din Legea 188, legea funcționarului public. Prin funcționar public, în accepțiunea Codului Penal, se înțeleg aproape toate categoriile de persoane care lucrează la stat. Această calitate de funcționar public din accepțiunea Codului Penal atrage răspunderea pentru abuz în serviciu, o răspundere mult prea des întâlnită în cauzele penale din România", a declarat Fenechiu, marți, la Digi24.

"Conform noului Cod Penal, și avocații sunt asimilați funcționarilor publici. Or, una din modificările Codului Penal este aceea de a nu mai considera funcțonari publici și a nu mai fi acuzați de abuz în serviciu în exercițiul funcțiunii pentru președinte, parlamentar, pentru meseriile liberale", a adăugat liberalul.

"Am văzut că s-a făcut o interpretare greșită spunându-se că un parlamentar care este ministru, conform noii legi, nu mai poate să răspundă pentru abuzuri săvârșite în calitate de ministru, ceea ce nu e deloc adevărat", a punctat Relu Fenechiu.

Fenechiu: Dacă vor fi restrânse atribuțiile ANI, modificările ar trebui schimbate

Relu Fenechiu susține că nu a analizat cu atenție noile prevederi, dar crede că ANI îi va cerceta pe parlamentari în continuare, pentru că inspecția lor nu vizează abuzul în serviciu, ci conflictul de interese.

"Din ceea ce am văzut nu am observat să se restrângă atribuțiile ANI. Dacă se restrâng atribuțiile ANI cu privire la identificarea și sesizarea Parchetului pentru conflictul de interese, cred că ar trebui modificate” (schimbările aduse Codului Penal – n.r.). Ar trebui să se revină", a arătat liberarul.

Legea amnistiei îl scapă pe Fenechiu de închisoare

Liberalul este unul dintre politicienii care ar putea beneficia de un alt act normativ controversat, legea amnistiei, care a fost, marți, amânată. Fenechiu a primit o sentință nedefinitivă de cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Transformatorul.

"Eu eram pregătit să ies din sală împreună cu colegii mei (la votul pentru Legea amnistiei – n.r.) . În ceea ce mă privește, eu îmi doresc să îmi dovedesc nevinovăția în instanță, nu să fiu exonerat", a declarat fostul ministru al Transporturilor.
El a precizat că, deși legea e de mult la Senat, nu a avut curiozitatea să o consulte, iar liberalii au luat recent decizia de a nu o vota. El a precizat că importantă este recuperarea prejudiciului și apoi închisoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel