Liberty Steel se restructurează, combinatul de la Galaţi rezistă

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

GFG Alliance a trecut la vânzarea unor active din cadrul Liberty Steel, ca parte a unui plan mai amplu de restructurare și refinanțare a grupului, după ce, în luna martie, fondul britanic de investiții Greensill - unul dintre principalii finanțatori ai conglomeratului de companii controlate de Sanjeev Gupta - a intrat în insolvență. Combinatul Siderurgic Liberty Galați rămâne, însă, cel puțin deocamdată, un pol de stabilitate la nivelul grupului, inclusiv din punct de vedere financiar.

GFG Alliance are față de Greensill Capital o expunere de "câteva miliarde de dolari", iar în prezent grupul caută soluții de refinanțare a afacerilor. Această refinanțare este vitală, în condițiile în care GFG Alliance s-a angajat, inclusiv prin contractarea unor împrumuturi, într-un vast plan de investiții.

Una dintre cele mai importante astfel de achiziții a fost în 2019, când GFG Alliance a preluat de la ArcelorMittal, pentru 740 milioane de euro, combinatul siderurgic de la Galați, precum și alte oțelării din Cehia, Italia, Belgia, Italia și Macedonia de Nord. Anterior, GFG Alliance și-a trecut în portofoliu o serie de unități din Franța, inclusiv combinatul de aluminiu de la Dunkirk, cel mai mare de acest fel din Europa, dar și multe din oțelăriile din Marea Britanie.

Acestea reprezintă însă doar o parte a "imperiului" GFG Alliance, în prezent fiind vorba de mai multe structuri care funcționează independent, în domenii precum siderurgie, energie regenerabilă, transporturi și materii prime etc., în total fiind vorba de 35.000 de angajați în 10 țări și venituri de 20 miliarde de dolari.

Context general

Pe de altă parte, prăbușirea Greensil, combinată cu opacitatea unor operațiuni (nelistate la bursă - n.r.), au avut un efect "toxic" la nivelul afacerilor GFG Alliance, în special în ceea ce privește finanțarea pe termen scurt și mediu. "Gaz pe foc" au pus și o serie de verificări privind modul de folosire a fondurilor GFG Alliance. Luna trecută, Oficiul Antifraudă din Marea Britanie (SFO) a demarat o anchetă asupra Grupului GFG Alliance, inclusiv asupra acordurilor sale de finanţare cu Societatea Greensill Capital. De asemenea, nici lumea politică nu a fost ferită de "unda de șoc" a prăbușirii Greensill, inclusiv fostul premier David Cameron fiind acuzat că și-a depășit atribuțiile, prin acțiuni de lobby în favoarea GFG Alliance.

Toate aceste elemente n-au făcut decât să tulbure și mai mult apele și să complice negocierile cu potențialii finanțatori, mai ales în ceea ce privește costurile creditării.

Situația la Galați

În tot acest context complicat, Combinatul Siderurgic Liberty Galați a fost până în prezent un pol de stabilitate pentru afacerile la nivel de grup. Evoluția prețurilor la produsele siderurgie a fost în favoarea Liberty Steel, care a preferat să-și mențină deschise unitățile după izbucnirea pandemiei de Covid-19, în condițiile în care alți producători și-au închis fabricile. În aceste condiții, chiar dacă își gestionează cu prudență resursele financiare, combinatul de la Galați rămâne una dintre cele mai importante operațiuni ale Liberty Steel, nu doar din România, ci și din Europa.

"Este important de reținut că Liberty Galați este o unitate viabilă și profitabilă, produce la niveluri superioare comparativ cu anul trecut, este capabilă să livreze oțel de calitate și să furnizeze finanțarea necesară pentru operațiunile și proiectele sale obișnuite", declara recent, pentru "Viața liberă", directorul general al Liberty Steel, Aida Nechifor, care a precizat că planurile de investiții - cuptor cu arc electric, instalația DRI, noi linii de producție, proiectele din domeniul energiei regenerabile etc. - rămân valabile.

"Alianța GFG rămâne dedicată Liberty Galați și României. Planurile noastre de a ne spori prezența aici nu sunt afectate de situația actuală", a subliniat reprezentantul Liberty Steel Galați, conform Viaţa Liberă.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy