Liberalii vor schimbarea Avocatul Poporului, Victor Ciorbea

Deputatul PNL, Mircea Toader, a anunțat că PNL vrea să  modifice legea  de organizare a Avocatului Poporului, în așa fel încât la vârful acestei instituții să nu mai avem parte de un om aservit politic.

Potrivit unei propuneri legislative, se  introduce drept condiţie pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului situaţia în care acesta refuză să conteste Ordonanţe ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale.

- "Am prevăzut două obligaţii ale Avocatului Poporului ca la sesizarea unui număr de 15 senatori sau 20 de deputaţi, şi de asemenea a 2.000 de cetăţeni, care sesizează Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constituţională a unei ordonanţe de urgenţă, motivând şi opiniile celor care fac o astfel de sesizare cum cred şi ce condiţii cred că ordonanţa respectivă a încălcat Constituţia", a explicat Mitcea Toader.

Citește și: Victor Ciorbea, dator şi la Gigi Becali

- Toader a menţionat că în situaţia în care, în urma a două astfel de solicitări, Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituţională şi nu a motivat de ce respinge o astfel de solicitare, acesta poate fi revocat.

- El a explicat că această procedură se aplică în cazul în care ordonanţele vizate sunt ulterior declarate neconstituţionale în urma contestării la Curtea Constituţională pe procedura parlamentară sau în instanţă.

- Deputatul a susţinut că proiectul prevede şi faptul că un Avocat al Poporului revocat din funcţie nu va mai beneficia de avantajele pensiei speciale pe care o primeşte în mod normal, asimilat celei de judecător al Curţii Constituţionale.

- Toader a subliniat faptul că, potrivit normelor constituţionale, singura instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională imediat după adoptarea unei ordonanţe a Guvernului este Avocatul Poporului.

- De asemenea, el a precizat că proiectul prevede că eventualii candidaţi pentru demnitatea de Avocat al Poporului nu trebuie să fi fost membri ai unui partid politic în ultimii 10 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel