Liberalii îl atacă pe Ponta folosindu-se de socialiștii europeni și disputa cu Ungaria, inclusiv pe Moștenirea Gojdu

Temele de politică internă sunt aduse, din nou, la scenă europeană. Secretarul executiv al PNL, Radu carp, a anunțat că premierul Victor Ponta face un viraj politic periculos, care explică răcirea relațiilor cu Ungaria. Carp atrage atenția familiei politice europene din care face parte PSD asupra acestui derapaj. Premierul este acuzat de etno-populism și de atacarea minorităților naționale, ca dușmani personali, atunci când nu mai servesc intereselor lui Victor Ponta.

Deşi relaţiile comerciale între România și Ungaria se află pe un trend ascendent, relaţiile politice dintre cele două ţări au ajuns la nivelul cel mai de jos datorită mai multor factori, printre care se numără şi retorica etno-populistă a lui Victor Ponta. Această retorică a sa se manifestă de altfel nu numai în relaţia cu statul vecin, arată Carp într-un comunicat PNL.

PSD, acuzat de etno-populism

Explicaţia este că în România avem un partid care se declară de stânga dar care a început să practice o formulă nouă de etno-populism: PSD. Niciun partid nu poate rivaliza cu PSD atunci când vine vorba de promovarea naţionalismului şi a populismului.

De când Victor Ponta este în fruntea Guvernului, relaţia României cu Ungaria s-a înrăutăţit semnificativ, în paralel cu un dezinteres profund al Guvernului pentru soarta românilor din ţara vecină. Atunci când îi atacă pe oficialii maghiari, Victor Ponta uită să spună că Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE sprijină pentru anul în curs doar 3 proiecte ale românilor din Ungaria, dintr-un total de 140 de proiecte finanţate, cu o sumă mai mică de 30.000 de euro în total.

Relația cu minoritățile, lipsită de respect

Din 2010, de când Victor Ponta a preluat conducerea PSD şi mai ales după 2012, când acesta  a devenit prim - ministru, mesajele etno-populiste au devenit, din păcate, marca multor acţiuni ale acestui partid.

Victor Ponta nu poate practica o relaţie de respect reciproc cu minorităţile naţionale din România. Acestea sunt bune doar când susţin Guvernul pe care îl conduce. Atunci când nu o mai fac, devin automat duşmanii săi personali.

Socialiștii europeni l-au izolat pe Ponta

De câteva zile, Victor Ponta condamnă «tăcerea» PNL vizavi de acţiunile sale în raport cu minorităţile naţionale şi cu statele vecine, considerând că aceasta se datorează apartenenţei la PPE. Apartenenţa la o familie de partide europeană ar trebui însă să dea de gândit lui Victor Ponta: socialiştii europeni l-au izolat pentru că nu tolerează excesele etno-populiste şi derapjele democratice ale primului-ministru. PNL reacţionează ori de câte ori excesele de limbaj şi retorica populistă ale primului-ministru pot aduce prejudicii intereselor naţionale ale României.

Prin comportamentul său, Victor Ponta se dovedeşte un demn continuator al lui Ion Iliescu care nu ezită să colaboreze cu partidele naţionaliste pentru a rămâne la putere şi, totodată, demonstrează că populismul este dăunător nu pentru minorităţile naţionale pe care le desconsideră, ci mai ales pentru conaţionalii săi.

Moștenirea Gojdu, pierdută din vina autorităților

Victor Ponta dezinformează opinia publică şi nu aminteşte că vizita ministrul român al Afacerilor Externe la Budapesta în luna mai a acestui an a fost doar ocazia pentru a constata că negocierile privind Protocolul celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în problemele minorităţilor naţionale, care au început din 2011, sunt în impas. Victor Ponta are o amnezie inexplicabilă şi nu-şi aduce aminte că aceeaşi vizită a prilejuit ocazia constatării că imobilele de la Budapesta care fac obiectul moştenirii lui Emanoil Gojdu în favoarea comunităţii româneşti nu mai pot fi recuperate în niciun fel, datorită dezinteresului autorităţilor de la Bucureşti şi inabilităţii de a găsi soluţii, scrie Radu Carp în comunicatul difuzat în numele PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel