Leul românesc s-a depreciat ușor în raport cu Euro în 2013, însă, chiar și așa, moneda națională a avut cea mai bună evoluție dintre cele din UE în raport cu moneda unică, arată o analiză realizată de Noble Securities.
În 2013, dintre monedele din UE, Leul a înregistrat cea mai redusă depreciere în raport cu Euro, moneda națională marcând la sfârşitul lui decembrie o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut. În acelaşi interval, Kuna croată s-a depreciat cu aproape 0,9% față de Euro, Zlotul polonez a scăzut cu circa 1,9%, Forintul a scăzut cu circa 2%, Lira sterlină - cu circa 2,3%, Coroana suedeză - cu aproximativ 3,2%, iar Coroana cehă - cu aproape 9%.
"Leul a avut o evoluţie pozitivă în primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se uşor raportat la Euro. Luna decembrie nu a fost însă favorabilă monedei naţionale, aceasta scăzând cu aproape 0,9% față de Euro: neînţelegerile de pe scena politică internă au afectat mediul economic şi au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate. În plus, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, Rezerva Federală a SUA a anunţat că, începând cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu cca 11,7% programul de relaxare cantitativă, iar acest anunț a adus volatilitate în pieţe", a declarat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
La nivelul întregii Europe, Lira turcească a marcat cea mai mare depreciere faţă de Euro în 2013, moneda prăbuşindu-se cu aproape 25%, atât ca urmare a numeroaselor conflicte de stradă care au avut loc în Turcia, cât şi din cauza scandalurilor de corupţie izbucnite în decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.
Euro, în creștere, Dolarul, în cădere liberă
Pentru moneda unică europeană, 2013 a fost un an pozitiv, Euro apreciindu-se cu aproape 4,4% faţă de Dolarul american. În luna decembrie, moneda unică europeană a atins maximul ultimilor doi ani raportat la USD.
De altfel, aproape toate monedele din UE s-au apreciat în 2013 în raport cu Dolarul american, iar Leul s-a aflat în grupul celor care au marcat creşteri semnificative, având în vedere că la finele lui decembrie, moneda naţională a înregistrat o apreciere de circa 3,7%, comparativ cu cotaţia sa de la începutul anului faţă de USD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News