Leucemie: medicament inovator, pe lista de compensate

Începând cu 11 iulie, data la care a fost publicat protocolul de prescriere, pacienții români cu Leucemie Limfoblastică Acută (LLA) vor avea acces la un nou tratament inovator în regim compensat. Noua moleculă crește semnificativ șansa la viață a pacienților, comparativ cu opțiunile de tratament existente pe piață în prezent.

Leucemia Limfoblastică Acută (LLA) este o afecțiune hematologică severă, fiind o formă rară de cancer al sângelui și măduvei osoase, caracterizată prin progresie rapidă.

În doar câteva săptămâni, boala evoluează, simptomele se înrăutățesc, iar starea de sănătate fizică și psihică a pacientului se alterează semnificativ. Afecțiunea este determinată de înmulțirea la nivelul măduvei osoase hematogene (din interiorul oaselor late) a unor celule foarte tinere, care sunt anormale ca structură și funcție și care invadează întreaga măduvă osoasă. 

LLA poate afecta atât adulți, cât și copii. În cazul adulților, LLA este prezentă la o populație relativ tânără, aflată la apogeul vieții, vârsta medie de diagnosticare a pacienților fiind între 34 și 39 de ani. 

Medicamentul țintește celulele canceroase

Conferențiar doctor Horia Bumbea, de la Spitalul Universitar de Urgență București, spune că: „Noua opțiune de tratament oferită în regim compensat este una inovatoare, prin faptul că ajută sistemul imunitar al organismului să detecteze și să țintească celulele canceroase. Tratamentul și-a dovedit clinic eficacitatea în tratarea LLA, o afecțiune pentru care opțiunile terapeutice existente sunt limitate. Până acum, pacienții cu LLA refractari la tratament sau cei care recădeau aveau ca unică șansă un tratament citostatic mai intensiv și automat mult mai agresiv, cu reacții adverse puternice, care atacau și mai mult un pacient deja foarte încercat de boală. Cu noua opțiune de tratament, rata de remisiune a bolii este semnificativă din punct de vedere statistic. Mai mult decât atât, o perioadă prelungită de remisiune crește șansa pacientului de a efectua un transplant medular”.

Compensat 100%

„Ne bucurăm că le putem oferi pacienților români cu Leucemie Limfoblastică Acută o opțiune terapeutică inovatoare în regim compensat 100%. Tratamentul dezvoltat de Amgen este primul progres major din ultimii zeci de ani pentru LLA, o afecțiune oncologică ultra-orfană, extrem de agresivă, care progresează rapid. Noua opțiune terapeutică îmbunătățește substanțial starea de sănătate a pacienților, în comparație cu terapiile deja existente pe piață și le oferă acestora o nouă șansă la viață, prin creșterea perioadei de supraviețuire fără remisiunea bolii”, a declarat Alina Culcea, director general al companiei producătoare. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy