Leonardo Badea: ASF propune modificarea legislaţiei secundare pentru a facilita investiţiile online

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va introduce elemente de siguranţă de ultimă generaţie în cadrul platformelor şi aplicaţiilor online, dar va urmări şi tipurile noi de riscuri ce pot apărea şi modalităţile de contracarare a acestora, după modificarea legislaţiei secundare în domeniu, a declarat preşedintele ASF, Leonardo Badea.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a înţeles nevoia pieţelor financiare de a fi în pas cu dezvoltarea tehnologică. De aceea, am decis să modificăm anumite prevederi legislative, astfel încât să facilităm investiţiile online. Vom simplifica procedurile şi vom introduce elemente de siguranţă de ultimă generaţie în cadrul platformelor şi aplicaţiilor online, dar vom avea în permanenţă în vedere şi tipurile noi de riscuri care pot apărea, precum şi modalităţile de contracarare a acestora", a precizat Badea.

Potrivit unui comunicat al ASF remis marţi AGERPRES, Consiliul ASF a aprobat şi publicat în cadrul şedinţei de marţi, pe site-ul Autorităţii pentru consultare publică, timp de 20 de zile, un proiect care facilitează investiţiile online, respectiv "Proiectul Regulamentului privind procedura de subscriere şi răscumpărare prin Internet a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv, pentru modificarea şi completarea Regulamentului ASF nr. 9/2014 privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de administrare a investiţiilor, a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare şi a depozitarilor organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare şi pentru completarea art. 41 din Regulamentul ASF nr. 10/2015 privind administrarea fondurilor de investiţii alternative".

Proiectul de regulament introduce de o serie de noi prevederi, şi anume: simplificarea circuitului documentelor transmise letric de către investitori la primul contact cu entitatea, prin introducerea posibilităţii de a transmite documentele de identificare şi în format digital; folosirea unei aplicaţii informatice care poate identifica o persoană (recunoaştere facială), care se va anexa la contractul la distanţă, cu obligaţia ca SAI/societatea de investiţii autoadministrată/ să stocheze acordul de voinţă a investitorului sau potenţialului investitor, ce intră în relaţii contractuale la distanţă, pe un suport durabil; înscrierea pe prima pagină a aplicaţiei mobile sau a site-ului care găzduieşte platforma electronică şi care oferă accesul la subscrierea şi răscumpărarea titlurilor de participare prin internet, a menţiunii că respectivul OPCVM este autorizat de ASF, inclusiv prin precizarea numărului de decizie şi numărului de înscriere în Registrul public al ASF-SIIF.

De asemenea, proiectul mai prevede adaptarea documentelor şi activităţii SAI/FIA ce oferă servicii de subscriere şi răscumpărare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet să se realizeze până la expirarea perioadei tranzitorii oferite participanţilor la piaţă (6 luni).

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy