Urmărește emisiunea live


Leonard Orban: "Nu vorbim doar de o criză politică în Republica Moldova"

Leonard Orban, consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, a declarat, vineri, la RFI, că Executivul din Republica Moldova trebuie să facă paşi importanţi în direcţia reformelor.

Situaţia din Republica Moldova este "foarte complicată", a afirmat la RFI Leonard Orban.

"Pe de o parte, este bine faptul că a reuşit să fie învestit actualul Guvern. Pe de altă parte, instabilitatea se menţine şi opinia noastră e că va trebui să înceteze cât mai repede această instabilitate politică, pentru că altfel dacă va continua această instabilitate politică, criza se va adânci, o criză profundă prin care trece Republica Moldova", a explicat Orban.

Întrebat ce consecinţe ar avea alegerile anticipate, consilierul prezidențial a răspuns:

"N-ar face decât să prelungească perioada de incertitudine, de instabilitate, criza se va adânci. Nu vorbim doar de o criză politică, vorbim în primul rând de o criză economică, socială, cu implicaţii foarte mari pentru populaţia din Republica Moldova".

Pe de altă parte, Orban a punctat faptul că Bucureştiul vrea să vadă paşi concreţi ai Guvernului condus de Pavel Filip în direcţia reformelor.

[citeste si]

"Noi vom acorda întreg sprijinul, dar desigur, va trebui să vedem paşi concreţi, pe care Guvernul din Republica Moldova îi va face în perioada următoare pe calea proeuropeană, pe calea reformelor", a spus Orban.

Întrebat când ar putea debloca România împrumutul de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, Orban a răspuins că e "prematur să discutăm în momentul de faţă".

"Trebuie să fie realizaţi paşi importanţi de către Guvernul din Republica Moldova în direcţia reformelor. De asemenea, trebuie avut în vedere inclusiv un posibil acord cu Fondul Monetar. Am văzut că la prima şedinţă de Guvern s-a dorit solicitarea sprijinului din partea FMI. Sigur că vom fi corelaţi cu acţiunile Fondului Monetar Internaţional şi de asemenea sigur cu acţiunile diferitelor state membre ale UE în Republica Moldova (...). Autorităţile din România pot să ajute Guvernul din Republica Moldova, în măsura în care vor fi realizate progrese importante în direcţia reformelor", a mai declarat  Leonard Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel