Legile justiţiei. Statutul judecătorilor şi procurorilor, dezbatere

Parlament
Parlament

Comisia specială pentru legile Justiţiei va dezbate astăzi actul normativ pentru modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor. 

Marţi, începând cu ora 13.00, Comisia specială pentru legile Justiţiei va dezbate actul normativ pentru modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor, adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor. Astfel, vor fi analizate amendamentele depuse de senatori până luni. 

Legea ar putea fi inclusă de Biroul permanent, pentru dezbatere şi vot, pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului de marţi după-amiază, dacă raportul comisiei va fi finalizat. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a admis joia trecută că modificarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor ar putea fi adoptată în plenul Camerei superioare a Parlamentului săptămâna acesta şi a pledat pentru intrarea în vigoare, cât mai rapid, a acestei legi. 

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, cu 181 de voturi "pentru", 74 - "împotrivă" şi 5 abţineri, reexaminarea Legii 303/2004 a Statutului judecătorilor şi procurorilor, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, principala modificare fiind la definiţia erorii judiciare. 

Potrivit textului adoptat, "există eroare judiciară atunci când: a) s-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit şi indubitabil contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile, au fost afectate drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară". 

Vezi şi: Călin Popescu-Tăriceanu, sentinţă ICCJ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel