Urmărește emisiunea live


Legi mai bune pentru producătorii de ţuică. Petru Daea, interpelat de un deputat dâmbovițean

Deputatul PSD de Dâmbăvița, Oana Silvia Vlăducă, a avut, marți, o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Petru Daea,  referitoare  la armonizarea legislației în domeniul producerii, deținerii, ambalării și desfacerii bǎuturilor alcoolice tradiționale, țuicǎ și rachiuri naturale.

Deputatul social-democat vine în întâmpinarea locuitorilor județului Dâmbăvița cu privire la situația dificilǎ prin care trece sectorul pomicol în ceea ce privește valorificarea producției de fructe, marcat de concurența puternicǎ din partea statelor europene, embargoul impus de Rusia la importul de legume – fructe din tǎrile membre U.E. În contextul dat, în acest sector se dorește o rezolvare legalǎ a domeniului fabricǎrii, deținerii, ambalǎrii și desfacerii de produse alcoolice tradiționale (țuică, rachiu, pǎlinca, șlibovița, etc), rezultate din producția de fructe care nu corespunde valorificǎrii pe piațǎ, prin distilarea borhoturilor de prune și fructe.

Legislația actualǎ permite fabricarea de astfel de bǎuturi în antrepozite fiscale, mici distilǎrii și alambicuri, cu o reducere de 50% la plata accizei datorate statului. Fermierii care dețin o suprafațǎ și, implicit, o cantitate mai mare de fructe pot fabrica T.R.N. (țuica și rachiuri naturale), dar cu plata integralǎ a accizei.

[citeste si]

Pentru a da posibilitate fermierilor sǎ-și valorifice integral producția de fructe, inclusiv prin fabricarea de țuicǎ și rachiuri naturale, aceștia doresc armonizarea legislației cu situația existentǎ astfel:

- Eliminarea plǎții accizei pentru cantitatea de 50 hl. alcool pur destinat autoconsumului (200 l țuicǎ la 25 ̊ ) pentru fiecare familie;

- Legiferarea procesului de producție, deținere, ambalare-timbrare și desfacerea acestor bǎuturi tradiționale, legal, prin rețeaua de magazine de specialitate, piețe și tȃrguri organizate, pentru care statul poate sa stabileasca plata unor taxe similar accizei la o valoare de piațǎ.

Acest lucru s-ar putea face prin stabilirea unor reguli stricte pe linia de fabricare, deținere, ambalare timbrare și comercializare a acestor bǎuturi alcoolice (un model ar fi legislația existentǎ pentru vinuri).

Față de cele expuse, vă rog, domnule ministru, să analizați posibilitatea modificărilor legislative enunțate de către pomicultori în domeniul producerii, deținerii, ambalării și desfacerii bǎuturilor alcoolice tradiționale, țuicǎ și rachiuri naturale.

Parlamentarul dâmbovițean solicită un răspuns scris din partea ministrului Agriculturii, Petru Daea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel