EXCLUSIV  Legi Justiție - Iohannis. Chirieac: Doare enorm

Legi Justiție - Klaus Iohannis
Legi Justiție - Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a sesizat astăzi CCR în ceea ce privește Legea nr. 304/2004, prima lege sesizată din cele trei legi ale justiției. 

Sesizarea de neconstituționalitate vizează organizarea judiciară. 

Criticile președintelui

În declarația de presă în care-și anunța opoziția față de Legile Justiției, președintele Klaus Iohannis a declarat: ”Legea 304/2004 a venit la promulgare și am constatat că în forma în care a ajuns după ce a fost reexaminată de Parlament încă mai ridică probleme. Noile reguli privind admiterea în magistratură pot bloca actul de justiție. Sunt create noi structuri menite să timoreze magistrații. În paralel, sunt eliminate garanții ale independenței justiției prin creșterea rolului ministrului Justiției în detrimentul CSM.”

Legi Justiţie. Iohannis a sesizat CCR pentru prima lege din pachet

Ministrul Justiției, surprins: critică decizia CCR

Prin formularea menționată mai sus, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a apreciat că președintele s-a referit la mutarea Secției pentru anchetarea magistraților: ”Am observat că a exprimat preocupare că au fost consacrate instituții noi, făcea referire la acea secție specială de anchetare a eventualelor fapte care pot fi comise de către magistrați, aici critica m-a surprins, pentru că, indirect, critică decizia CCR, care a consacrat constituționalitatea respectivei soluții administrative. Are competența să sesizeze CCR, pentru mine era previzibil, rămâne să motiveze sesizarea.”

Bogdan Chirieac: O chestiune care doare enorm

Astăzi, după ce prima sesizare a președintelui Klaus Iohannis a fost trimisă la CCR, analistul politic Bogdan Chirieac a apreciat că, în ceea ce privește mutarea Secției pentru anchetarea magistraților, s-a ”călcat pe un mușuroi”. 

”Ceea ce deranjează este transferul Secției pentru anchetarea magistraților de la DNA la Parchetul General. Constatăm că acolo s-a călcat pe un mușuroi și, de fapt, Legile Justiției sunt respinse în ansamblul lor din cauza acestei prevederi. Mai e un aspect, dar secundar: separarea carierelor procurorilor de ale judecătorilor. Dacă vrei din procuror să fii judecător, trebuie s-o iei de jos. Asta înseamnă că procurorii de rang înalt nu mai pot deveni judecători de rang înalt. Aici e un deranj al procurorilor. În ceea ce privește mutarea Secției pentru anchetarea magistraților, e o chestiune care doare enorm. E ceea ce a spus Traian Băsescu: DNA făcea presiuni asupra judecătorilor prin faptul că ei puteau să-i și ancheteze. Nodul gordian este mutarea Secției pentru anchetarea magistraților de la DNA la Parchetul General.” a spus analistul politic Bogdan Chirieac. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel