Val Vâlcu, ceartă cu Iordache la Antena 3: E o GAFĂ majoră!

Florin Iordache
Florin Iordache

Textul celor trei legi care vizează domeniul Justiției a ajuns la Ambasada Franței... în limba engleză. Este o gafă majoră.

Florin Iordache a recunoscut că a fost o problemă vizavi de acest subiect.

"Sincer, noi le-am tradus în engleză. La câți parteneri are România, nu puteam să traducem și în engleză, și în franceză, și în germană etc. Dar demersul pe care noi l-am inițiat a plecat de la reacția ambasadelor de acum o săptămână. Este incorect față de Parlamentul României, față de România, modul în care o serie de ambasadori, săptămâna trecută, au venit cu o scrisoare deschisă în care se prezentau total diferit legile justiției și ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul României. Noi, într-un mod transparent, repet: am modificat cu toți partenerii la masă, cu toate asociațiile profesionale, cu mediul academic etc, trei legi care gestionează sistemul judiciar din România. Și modul în care erau prezentate - că este un atac la adresa justiției, că se diminuează lupta împotriva corupției - am inițiat acest demers. Fără îndoială, noi am prezentat acele legi în limba română. Dar am considerat că este foarte bine să fie traduse și în limba engleză", a zis ministrul.

Jurnalistul Val Vâlcu a intervenit și a zis: "Este o gafă majoră. Mută discuția. Engleza nici măcar nu va mai fi limbă oficială în UE. Dar cum să te duci la Ambasada Franței cu texte în limba engleză? Bine că nu le-ați făcut în poloneză".

"Aceste texte în limba engleză nu sunt adresate Ambasadei Franței. Avem și texte în limba română, dar nu puteam traduce în toate limbile de circulație internațională", a fost răspunsul lui Florin Iordache la Antena 3 în emisiunea Alessandrei Stoicescu.

Ambasada Franţei în România "urmăreşte cu atenţie ansamblul evoluţiilor legate de reforma Justiţiei, inclusiv discuţiile din cadrul societăţii româneşti şi dispune de propriile servicii de traducere în acest scop", se arată într-un răspuns al misiunii diplomatice transmis la solicitarea AGERPRES.

Precizarea vine în contextul în care preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a transmis joi ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, proiectele de acte normative prin care au fost modificate Legile 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 pentru a fi prezentate ambasadorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel