Legea votului prin corespondență, girată de CCR

Legea votului prin corespondență, una dintre legile  care l-au propulsat pe Klaus Iohannis la Cotroceni, a primit girul Curții Constituționale. Contestată de ALDE și UDMR, Legea votului prin corespondență ar putea scoate UDMR din Parlament.

Curtea Constituţională a României a discutat miercuri sesizările în legătură cu legea privind votul prin corespondenţă. Judecătorii constituţionali au decis, în unanimitate, că votul prin corespondenţă respectă prevederile Constituţiei. Decizia CCR va fi publicată azi în Monitorul Oficial, pentru ca preşedintele Iohannis să poate promulga cât mai repede legea votului prin corespondenţă. Astfel, această procedură va putea fi folosită de românii din Diaspora cel mai devreme la alegerile parlamentare din 2016.

Obiecţia de neconstituţionalitate formulată viza Legea privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, dar şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost adoptat de Camera Deputaţilor la sfârşitul lunii octombrie.

Deputatul UDMR Marton Arpad preciza, la sfârşitul lunii octombrie, în plenul Camerei, că actul normativ nu garantează secretul votului. "Până în septembrie anul viitor se vor da nişte OUG de modificare a acestei legi ca să poată fi aplicată", arăta atunci Marton Arpad.

În 3 noiembrie, ALDE a anunţat că grupul parlamentar al formaţiunii de la Senat, alături de cel al UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, precum şi un senator independent au depus la Curtea Constituţională o contestaţie la legea privind adoptarea votului prin corespondenţă de către Parlament.

Potrivit autorilor sesizărilor, votul prin corespondenţă, aşa cum este prevăzut de către iniţiatori pentru cetăţenii români domiciliaţi în afara teritoriului naţional, instituie în drept şi în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni, ceea ce este explicit interzis de art. 16 (1) din Constituţie, care prevede că "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

"ALDE a atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că formula votului prin corespondenţă este birocratică, greoaie şi în loc să înlesnească votul românilor din străinătate are efectul contrar. În plus, ridică mari probleme privind posibila fraudare. Acestea sunt argumente care se adaugă consideraţiilor de ordin constituţional ridicate prin această contestaţie", susţineau reprezentanţii ALDE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel