EXCLUSIV  Legea salarizării și a statutului funcționarilor publici. Culisele discuției din Comitetul Executiv Național al PSD

Potrivit unor surse DCNews, pe lângă amânarea legii salarizării unitare, în Comitetul Executiv Național al PSD de la Sinaia s-a vorbit și despre o amânare a legii statutului funcționarilor publici, care ar duce la asumarea politică a prefecților și subprefecților și trecerea lor la statutul de secretari de stat. Mizele sunt unele foarte importante. 

O lege importantă discutată la Consiliul Executiv Național al PSD de la Sinaia a fost cea a asumării politice a prefecților. Conform proiectului de lege, prefecții și subprefecții nu vor mai fi funcționari publici. Premierul Sorin Grindeanu a vorbit la începutul lunii martie despre această lege de schimbare a statutului funcționarilor publici, pentru că prefecții sunt numiți de premier, care îi reprezintă în teritoriu. Grindeanu se referea în acel moment la o ieșire din 'ipocrizia' reprezentată de faptul că prefecții au statut de funcționari publici. Conform noii legi ei ar urma să treacă sub un nou statut, cel de secretar de stat.

Orice lege care intră  malaxorul legislativ în luna mai nu are nicio șansă să fie gata până la intrarea în vacanța parlamentară la 1 iulie. Parcursul este unul destul de lung, cu timp de dezbatere în Senat, în Camera Deputaților, în comisiile de specialitate. Practica a demonstrat că toate legile care trec de data de 1 mai ajung să fie promulgate în toamnă. 

Amânarea nu este întâmplătoare

Amânarea celor două legi are un scop precis. Pe de-o parte, prin amânarea legii salarizării Guvernul s-ar asigura că nu se depășește deficitul de 3 % asumat și ar împinge spre ultima parte a anului aceste cheltuieli. 

În ceea ce privește legea modificării statutului funcționarilor publici, Guvernul se asigură că flacăra protestelor nu se va reaprinde prin aducerea în discuție a unor subiecte precum politizarea din teritoriu. Împingerea legii spre toamnă lui 2017 ar putea duce la o răcire a protestelor #rezist și o punere la adăpost. Printre nemulțumiți s-ar putea număra chiar și funcționarii publici, care puteau aspira la posturi de conducere în fruntea unor instituții din teritoriu prin vacantare  odată cu plecarea șefilor la conducerea Prefecturilor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel