Legea offshore. PSD şi ALDE, dispută în Parlament. Varujan Vosganian a părăsit sala. UPDATE 2

Varujan Vosganian
Varujan Vosganian

Schimb de replici între reprezentanţii PSD şi ALDE în şedinţa comună a comisiilor pentru industrii, pentru buget şi cea pentru administraţie de la Camera Deputaţilor din Parlamentul României. 

UPDATE 2: Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie publică din Camera Deputaţilor au aprobat, marţi, modificările la legea offshore. S-au înregistrat 31 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 4 abţineri. Cele mai multe amendamente adoptate aparţin grupului PSD. Raportul cu amendamentele adoptate urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. 

UPDATE: Deputaţii ALDE au părăsit dezbaterile din comisiile de specialitate pe legea offshore, liderul deputaţilor ALDE Varujan Vosganian argumentând că această dezbatere este "o improvizaţie", deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor şi nici un punct de vedere al Guvernului.

"ALDE nu a votat în niciun fel. Nu avem niciun punct de vedere de la ANRE, de la Guvern. (...) Dacă Guvernul a dat bir cu fugiţii, cu cine aţi lucrat aceste amendamente? Nu s-a mai întâmplat să se modifice prevederi fiscal bugetare fără un studiu privind impactul bugetar. Este straniu că noi votăm o lege cu atâtea modificări la o lege care am votat-o acum două luni. Ce s-a întâmplat în aceste două luni? Cât de serioşi suntem în aceste modificări?

Nu mi s-a mai întâmplat să votez fără să ştim care este valoarea resurselor. ALDE nu participă la această dezbatere care mi se pare o improvizaţie. O să solicităm în plen retrimiterea la comisie, ca noi să putem vota în cunoştinţă de cauză, să ştim impactul bugetar, o evaluare clară a resurselor şi să avem un punct de vedere al Guvernului", a spus Varujan Vosganian, în şedinţa comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie ale Camerei Deputaţilor. 

El a subliniat că Ministerul Energiei, al cărui portofoliu aparţine ALDE, nu are nicio competenţă privind impactul fiscal bugetar. "L-am întrebat pe ministrul Energiei şi mi-a spus că nu are cunoştinţă de aceste amendamente pe care dumneavoastră le-aţi pregătit azi dimineaţă", i-a spus Vosganian preşedintelui Comisiei pentru industrii Iulian Iancu. 

Deputatul ALDE susţine că orice modificare de impozite îi afectează pe români şi statul

"Spuneţi-mi şi mie cât am câştigat la 60 %, la 30 %, 10 %. Eu cu improvizaţii din astea mă scuzaţi eu nu merg. Aveţi prilejul ca până la plen să spuneţi care va fi câştigul statului român pe diverse scenarii şi vă asigur că voi fi primul să care să o votez. Dacă nu, o să consider că este o improvizaţie şi nu o să votez", a spus Vosganian. 

În replică, social-democratul Iulian Iancu a arătat că amendamentele sunt mai favorabile decât forma iniţială a legii. "Avem un studiu (...) prezentat de companii şi mai este un studiu făcut cu Ministerul de Finanţe cu ANAF. Câştigăm 8,8 miliarde de euro şi suntem supăraţi şi părăsim sala. Foarte interesant", a susţinut Iancu. Discuţiile pe articole au continuat şi după ce deputaţii ALDE au plecat din sală. 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Reuniţi pentru dezbaterea proiectului legii privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, parlamentarii Iulian Iancu - PSD şi Varujan Vosganian - PNL au avut un schimb dur de replici pe seama modificărilor aduse legii offshore. 

Principalele amendamente propuse de PSD la legea offshore

Preşedintele Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, a prezentat, marţi, principalele amendamente propuse de PSD la legea offshore, menţionând că investitorul poate deduce maximum 30% din impozitul pe veniturile suplimentare, faţă de 60% cât era în forma adoptată de Senat.

"Modalitatea în care se realizează deducerea, acum vorbim strict de situaţia creată la Senat, deducerea respectivă să aducă în situaţia ca bugetul de stat să nu mai aibă colectare, pentru că, alocând în totalitate deducerea în favoarea operatorului şi într-un procent de 60%, acest procent de 60% să fie în permanenţă acoperit, întotdeauna să se facă deducerea în favoarea operatorului şi statul român să poată foarte târziu sau niciodată să-şi reia la buget partea din venitul suplimentar. S-a ţinut seama de acest lucru, s-au rulat după modelul de calcul toate datele pe care le aveam la dispoziţie şi suntem în situaţia în care este eliminat definitiv acest risc. Adică, în actuala formă a raportului, nu se mai deduce 60% din impozitul pe veniturile suplimentare, ci maxim 30%", a spus Iancu, la şedinţa reunită a Comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie din Camera Deputaţilor.

El a spus că au fost reanalizate datele astfel încât să nu existe riscul unei "presiuni pe preţ".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel