Coronavirus - COVID 19
România în stare de urgență
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Legea lui Giurgiu ar putea fi blocată în Senat, afirmă Kelemen Hunor

DCNews Team / 18 mai 2011 / 17:19
hunor
hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că a avut marţi o discuţie cu premierul Emil Boc în care au convenit ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie "blocată" în Senat.

"Am discutat cu premierul Emil Boc şi am convenit că acest proiect de lege va fi blocat în Senat. Acesta este dorinţa PDL, acesta este solicitarea şi dorinţa noastră", a declarat preşedintele UDMR agenţiei Mediafax. Klemen s-a referit la proiectul de modificarea a Legii educatiei naţionale, iniţiat de către deputatul Mircia Giurgiu, care a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

"Proiectul de lege trebuie să fie blocat la Senat, care este Cameră decizională, unde se poate remedia această defecţiune. Suntem supăraţi, avem o nemulţumire în ceea ce priveşte prezenţa la Camera Deputaţilor. A fost o perioadă mai dificilă pentru PDL, fiind în campanie electorală internă, au avut congresul", a explicat liderul UDMR.

Deputatul a mai spus că Legea educaţiei naţionale a fost adoptată de curând şi nu este nevoie ca legislaţia să fie modificată din nou.

"Noi solicităm disciplină, solicităm prezenţă, solicităm consecvenţă", a mai arătat Kelemen Hunor, care a subliniat că, în urma discuţiei cu premierul Boc, a simţit că esta este "foarte decis şi foarte ferm" în ceea ce priveşte acest subiect.

Liderul UDMR a amintit că, la nivel naţional, la nivelul conducerii celor două partide nu au avut loc dispute şi s-a declarat convins că se va lucra pentru remedierea acestei defecţiuni.

"Supărarea noastră este reală, supărarea noastră este puternică, dar eu am speranţa că toţi suntem oameni responsabili şi consecvenţi şi nimeni nu vrea să creeze o criză politică şi tensiuni în coaliţie", a subliniat Kelemen Hunor.

Camera Deputaţilor a adoptat, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale. Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit. Comisia pentru învăţământ a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional. La Senat însă, coaliţia are majoritatea, însă aceasta este extrem de fragilă. Din 137 de senatori, PDL, UDMR şi UNPR au 69 de parlamentari.

Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat că adoptarea eliminării obligativităţii predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor poate fi evaluată ca o defecţiune a coaliţiei, fiind nevoie de o mai mare disciplină a prezenţei grupurilor parlamentare ale puterii.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, la RFI, că nu sunt şanse ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie respinsă în Senat.

"Nu sunt şanse să se întâmple ceea ce spun... mă rog, eu am văzut-o pe Roberta (Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor - n.r.) şi domnul Toader (Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL - n.r.), ca legea să nu treacă. Mă îndoiesc de lucrul acesta, pentru că ei au probleme şi la Senat în grup. Sunt foarte mulţi colegi care după congresul (PDL - n.r.) care a avut loc sunt nemulţumiţi şi sunt mulţi colegi care vin din Ardeal, care au o problemă în momentul în care noi facem publice aceste liste, pentru că nu e vot secret", a spus Ilie Sârbu.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


dcn.n-nxt.25