Partidul Mişcarea Populară consideră că propunerile de modificare a legilor Justiţiei făcute de ministrul Tudorel Toader sunt perfectibile şi nu susţine decizia celor 10 magistraţi din CSM privind respingerea proiectului.
"În privinţa legilor Justiţiei, poziţia noastră este foarte clară. Susţinem varianta propusă de cei 8 (magistraţi - n.r.) din CSM şi nu varianta prin care s-a dat vot negativ de către cei 10 procurori şi judecători prin care se respinge, practic, orice legat de pachetul de modernizare a Justiţiei pe care l-a transmis Tudorel Toader. Cei 10 au acţionat la ordinul procurorului general care a făcut în CSM un apel la solidaritatea Consiliului pentru respingerea, pentru votul negativ al acestor legi. Noi suntem de partea celor 8", a afirmat Traian Băsescu, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PMP, scrie Agerpres.
El a spus că propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader sunt "perfectibile", iar cei 8 magistraţi din CSM sunt "oameni cu experienţă".
Băsescu a explicat că PMP susţine propunerea privind majorarea criteriilor de vechime pentru accederea în funcţia de judecător. "Majorarea termenelor vechimii este corectă pentru că ai nevoie de experienţă ca judecător, dar şi de viaţă ca să îi spui unui om că urmează să se ducă 20 de ani la închisoare", a opinat Băsescu.
O altă propunere din pachetul de legi ale Justiţiei cu care PMP este de acord este cea referitoare la faptul că secţiile de judecători şi procurori să facă analiza separat asupra unui judecător sau procuror acuzat de abateri disciplinare. "Sunt meserii diferite", a explicat Traian Băsescu.
De asemenea, PMP este de acord şi cu modul în care abordează proiectul răspunderea judecătorilor şi a procurorilor, introducând, pe lângă rea credinţă, şi responsabilitatea pentru gravă neglijenţă, dar şi cu prescripţia răspunderii magistraţilor la fel cu cea prevăzută în dreptul comun, după cum a menţionat Traian Băsescu.
PMP susţine şi ca atunci când un procuror vrea să treacă judecător el "să o ia de la bază". "Să fii judecător este cu totul altă meserie decât cea de procuror. De aceea, susţinem punctul de vedere că trecerea de la procuror la judecător nu se poate decât de la bază", a declarat preşedintele PMP.
PMP se opune eliminării președintelui la numirea procurorilor
În schimb, PMP nu este de acord cu eliminarea şefului statului din procesul de numire a procurorilor şi nici cu trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei.
"Nu suntem de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare pentru că trebuie să fie independentă, iar garanţia independenţei Inspecţiei Judiciare este existenţa acesteia în afara Ministerului Justiţiei şi în afara CSM. Ceea ce noi propunem este ca membrii Inspecţiei Judiciare să fie aleşi de magistraţi, cum se fac alegerile la CSM, să aibă un mandat de 9 ani şi să fie o instituţie independentă în afara CSM şi a Ministerului Justiţiei. Sigur, aici viziunea noastră e că un om care candidează pentru funcţia de inspector la Inspecţia Judiciară să aibă cel puţin 18 ani de activitate, încât, la terminarea mandatului de 9 ani, să fie un om care iese la pensie. Asta îi va da independenţă totală în deciziile pe care le va lua şi, de aceea, susţinem că ideea lui Tudorel Toader de a muta Inspecţia Judiciară la Ministerul Justiţiei este una proastă", a explicat Băsescu.
Fostul şef al statului a spus că nu este de acord nici cu înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea judecătorilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Un alt lucru cu care nu suntem de acord este să se înfiinţeze în Parchetul de pe lângă ÎCCJ o secţie specială care să îi ancheteze pe procurori şi judecători, (...) pentru că îi aduci pe procurori şi judecători sub controlul ÎCCJ", a subliniat Traian Băsescu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu