"Legea Firea" le permite dar le și amintește părinților să meargă cel puțin o dată pe an cu copiii la medic

Senatorul PSD, Gabriela Firea, arată că Executivul a adoptat în această săptămână o lege vitală pentru părinți și copii. Este vorba despe acordarea unei zile libere pentru unul dintre părinți pentru a putea să meargă cu copiii la medic.

"Cel mai eficient mod de a ne îngriji sănătatea este prevenția, iar asta presupune vizite periodice la medic. Din păcate însă, prioritățile legate de viața de zi cu zi ne împiedică de multe ori să facem acest lucru, astfel că problemele de sănătate sunt tratate doar în fază acută. De aceea am inițiat, alături de colegii mei, această lege care să le permită dar și să le reamintească tuturor părinților să meargă cu copiii la doctor măcar o dată pe an", a declarat Gabriela Firea, senator PSD de Ilfov, inițiatoarea și promotoarea legii 91/2014.

Guvernul a aprobat, în ședința din această săptămână, printr-o Hotărâre, normele metodologice pentru aplicarea legii 91/2014, prin care se acordă părinților și reprezentanților legali zile lucrătoare libere pentru îngrijirirea sănătății copiilor. Potrivit legii, familiile sau persoane care au în îngrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucrătoare liberă, iar ce care au trei sau mai mulți copii vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate. De asemenea, pentru această zi liberă, angajatorul nu are obligația să plătească părinților drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

Citește și: Replici Rovana Plumb-Liviu Dragnea. Gabriela Firea: Este un lucru riscant

Ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, în baza unei cereri depusă cu 15 zile înainte de vizita la medic. Parintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declarație pe propria raspundere, conform căreia celălalt parinte nu a solicitat o zi liberă în acel an, și nici nu o va solicita.

Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele sau reprezentantul legal al copilului are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele sau tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat, se arată într-un comunicat al senatorului PSD, Gabriela Firea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel